A Shell Magyarországon is beszállt az elektromos autózásba

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 03. 09. 10:24

A Shell megnyitotta az első IONITY töltőjét és Shell Recharge elektromos töltőpontjait Közép- és Kelet-Európában, és a tervei szerint a következő két évben tovább terjeszkedik az elektromos töltők piacán. Az autósoknak így már a Shell töltőállomásain is lehetőségük van újratölteni elektromos autóikat.

A növekvő energiafelhasználás kielégítése érdekében a közlekedési szektornak is fejlődnie kell, főleg mivel a közlekedési ágazat körülbelül 30%-át teszi ki a világ energiafelhasználásának. A párizsi klímacélok eléréséhez a szektor összes szereplőjének együtt kell dolgoznia. Az energiaátmenethez a Shell alacsony kibocsátású üzemanyagok fejlesztésébe fektet, amelybe az elektromos járművek töltése is beletartozik. Az elmúlt években a Shell csatlakozott az IONITY konzorciumához, illetve 2017-ben a vállalat felvásárolta a NewMotiont, amely az egyik legkiterjedtebb töltőhálózattal rendelkezik Nyugat-Európában.

Shell elektromos töltőpontok Magyarországon

Magyarország jelenleg a legfejlettebb elektromos járműpiac Közép- és Kelet-Európában, ezért kezdte el a Shell itt a fejlesztéseket és teszteléseket az elektromos autózás területén. A Shell célja, hogy 2021 végére a régió 100 töltőállomásán legyen elérhető az elektromos töltés.

Az új töltőpontokkal az elektromos autók már egyre hosszabb utak megtételére válnak alkalmassá. Az IONITY-val közös első gyorstöltő állomás az M7-es autópálya mentén, a balatonkeresztúri pihenőhely Budapest felé tartó oldalán található. A gyorstöltők 10-15 perc alatt fel tudják tölteni az új generációs elektromos járműveket, ez háromszor gyorsabb, mint az autósok számára jelenleg elérhető töltők. Hamarosan pedig az M7-es autópálya másik oldalán, illetve az M0-ás autópályán is üzembe helyezik az IONITY töltőket a Shell töltőállomáson.

Emellett a Shell bevezeti itthon is a Shell Recharge márkát, ezzel Magyarország lett a cég 5. európai, és a világban a 9. piaca, ahol a Shell saját márkás töltőit is tudják majd használni az autósok. Itthon két Shell Recharge töltőpont is elérhetővé vált az autósok számára, az egyik az M7-es autópályán Székesfehérvárnál, a másik pedig az M3-as autópályán Gelej pihenőnél. A töltő – 50 kW-os gyorstöltési kapacitást kínálva az elektromos járművek számára – általában 0%-ról indulva 80%-os töltöttséget biztosít körülbelül 30 perc alatt. A tesztidőszakot követően, a tervek szerint 2021-ben további Shell Recharge töltőpontok nyílnak Magyarországon.

Sokszínű választás a töltőállomásokon

A Shell hisz abban, hogy több ember választja az elektromos járművet, ha gyors és megbízható infrastruktúrához férhet hozzá. Az elektromos járműtöltési megoldások csak egyike azon fejlesztéseknek, amelyekkel a Shell világszerte több és tisztább energiát szeretne biztosítani. A Shell továbbra is dolgozik a hagyományos üzemanyagok hatékonyságának fokozásán, és a regionális lehetőségeknek megfelelően támogatja az olyan alacsony kibocsátású közlekedési üzemanyagok fejlesztését, mint a hidrogén, a bioüzemanyagok és a földgáz. Minden országban más és más körülményeket kell számításba venni, amelyek meghatározzák, hogy melyik megoldás a legmegfelelőbb az egyes piacon. (x)

Kapcsolódó cikkeink