A NAK ismét keresi Magyarország #ZöldségGyümölcsHősét!
A tavalyi nagy sikerre tekintettel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Európai Friss Csapat program idén is meghirdeti a Zöldség- Gyümölcs Hős pályázatot, amelyre elektronikus úton, 2022. június 7-ig lehet jelentkezni.
#ZöldségGyümölcsHős pályázat? Mi az?
A #ZöldségGyümölcsHős pályázatot 2021-ben hirdette meg először a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és edukációs programja, az Európai Friss Csapat, azért, hogy elismerje olyan személyek kiemelkedő és elkötelezett teljesítményét, akik elhivatottan tesznek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséért hazánkban, kifejezetten a gyermekek körében.
„A #ZöldségGyümölcsHős pályázatra szükség van, mert a magyar lakosság napi átlagos zöldség- gyümölcsfogyasztása közel 100 grammal marad el az Egészségügyi Világszervezet által javasolt minimum mennyiségtől, a 6 és 18 év közötti gyerekeknek pedig csupán a fele fogyaszt friss zöldséget és gyümölcsöt naponta. A #ZöldségGyümölcsHős pályázat célja, ahogy az Európai Friss Csapat programé is, pont az, hogy ezeken a számokon javítson. A tavasz, a friss zöldségek szezonjának kezdete a legjobb időpont a pályázat meghirdetésére”
– hangsúlyozza Győrffy Balázs, a NAK elnöke.
Ki lehet #ZöldségGyümölcsHős?
#ZöldségGyümölcsHős bárkiből lehet, aki aktívan tesz a zöldség- és gyümölcsfogyasztás ösztönzéséért Magyarországon. Azért, hogy a gyermekek már úgy nőhessenek fel, hogy a táplálkozásuk alapvető és rendszeres részét a zöldségek, gyümölcsök, az azokból készült ételek tegyék ki.
„Ha egyetlen szóval kellene meghatároznom, kit keresünk, azt mondanám példaképet. Olyan inspiráló személyt, aki saját példáján keresztül mutatja meg, hogyan lehet a gyermekekhez közelebb hozni, táplálkozási szokásaikba beépíteni a zöldségeket és gyümölcsöket.”
– fogalmaz a NAK elnöke.
Hozzáteszi: fontos, hogy minél többen megismerkedjenek a zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásaival, pozitív tulajdonságaival, hiszen szerepet játszanak a gyermekek optimális fejlődésében, növekedésében, és védenek a vitamin- és tápanyaghiánytól. Hatékonyak lehetnek a túlsúly ellen, és hozzájárulhatnak számos krónikus betegség kialakulásának megelőzéséhez is. A #ZöldségGyümölcsHős személyes példájával és tevékenységével is erre hívja fel a figyelmet, ezért tesz nap mint nap: minél többen megismerkedjenek a zöldségek, gyümölcsök pozitív hatásaival, és kedvet kapjanak ahhoz, hogy meg is kóstolják őket, vagy épp még többet fogyasszanak belőlük.
#ZöldségGyümölcsHős pályázat 2022
Érvényesen pályázni a formanyomtatványok kitöltésével, aláírásával és a pályázó legfeljebb 4.000 karakterben leírt történetével lehet, 2022. június 07-én 17 óráig, kizárólag elektronikus úton, a zoldseggyumolcshos@havasmedia.com e-mail címre. A pályázattal kapcsolatban bővebb információk a https://frutti-veggi.hu/zoldseg-gyumolcshos/ weboldalon és a program közösségimédia-felületein találhatók.
A határidőre beérkező pályázatokból a NAK és az Európai Friss Csapat szakmai zsűrije választja ki a legjobbat, aki 2022-ben Magyarország #ZöldségGyümölcsHős-e lesz. A nyertes kiemelkedő tevékenységéért nemcsak a #ZöldségGyümölcsHős címet nyeri el, hanem részt vehet az Európai Friss Csapat idei programjaiban, valamint céljai eléréséhez 100 kg friss zöldséget és gyümölcsöt is kap.
Az eredményhirdetés 2022. június 17-én a harmadik hazai Zöldség- és Gyümölcsnapon lesz.
2021-ben Zala megyei óvodavezető lett az első #ZöldségGyümölcsHős
Magyarország #ZöldségGyümölcsHős-e tavaly, Horváth Erika orosztonyi óvodavezető lett, aki óvodásaival hazánk legszebb óvodakertjét hozta létre, és gondozza a mai napig, tudást és reményt adva a hátrányos helyzetű kis faluban. A gyerekek aktívan részt vesznek a kerti munkákban: ásnak, gereblyéznek, ültetnek, kapálnak, leszedik a termést és még annak felhasználását, befőzését is megtanulják. Megszeretik a zöldségeket, gyümölcsöket, és megismerik a növénytermesztéshez kapcsolódó feladatokat, amit később saját életükben is hasznosíthatnak. Eközben pedig kívülről fújják Erika állandó mondásait, amelyek közül a kedvenc: „A zöldség az ehető egészség”.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Az AKI részt vesz az Európai Bizottság által támogatott carbon farming projektben
Az Európai Bizottság Éghajlatpolitikai Igazgatósága (DG CLIMA) megbízásából egy nemzetközi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >