Műhússal a klímaváltozás ellen

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 09. 07. 11:07

Látványosan lehetne csökkenteni szakértők szerint a mezőgazdaságból származó üvegházhatású gázok kibocsátását, ha az emberek laboratóriumban előállított húsokat fogyasztanának – olvasható az agrarszektor.hu-n. A világ széndioxid-kibocsátásának jelentős része ugyanis az állattartásból származik, de sokan szkeptikusan fogadják a „műhúsokra” alapozott elképzeléseket.

A globális állattartásból származó üvegházhatást okozó gázok összmennyisége 7,1 gigatonna évente, ez pedig az emberi tevékenységekkel okozott üvegházhatásúgáz-kibocsátás 14,5 százalékát teszi ki – írja a www.businessgreen.com. Ez alapján komoly problémát jelenthet majd, hogy a becslések szerint a világ húsfogyasztása 20 százalékkal, míg a tejtermelés 58 százalékkal lesz nagyobb 2050-re.

Kutatók szerint a laboratóriumban előállított húsok fogyasztásával 78-96 százalékkal csökkenthető lehetne az üvegházhatást okozó gázok mezőgazdasági kibocsátása, és ez komoly segítséget jelentene az éghajlatváltozás kezelésében is. Az úgynevezett „laboratóriumi hús” az egész élelmiszeripart forradalmasítaná, a globális keresletet ugyanis sokkal fenntarthatóbb módon tudná kielégíteni a piac. A új módszerrel előállított húsokkal csökkenteni lehetne az éhezést és az alultápláltságot is.

Más szakértők ugyanakkor kétkedve fogadják a „műhúsok” lehetséges térhódításáról szóló elképzeléseket. A tradicionális mezőgazdasági ágazatnak számító hagyományos állattenyésztés továbbra is fennmarad, és ezután is minőségi állati eredetű termékekkel látja majd el a fogyasztókat – állítják. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink