A legnagyobb ételmentő vendéglátóhelyek és üzletek
A Trade magazinban bemutatásra kerülő Munch-index azt szolgálja, hogy lássuk a Munch platformhoz csatlakozott vendéglátóhelyek és élelmiszerboltok mennyi üvegházhatásúgáz-kibocsátástól mentették meg az adott időszak alatt a környezetet.

Vendégszerző:
Belayane Najoua
PR és CRM manager
Munch
Körülbelül 1,4 milliárd hektárt, vagyis a rendelkezésre álló mezőgazdasági földterület közel 30%-át használjuk fel olyan élelmiszer-termelésre, amely később nem kerül elfogyasztásra. Miközben a becslések szerint 2050-ig az élelmiszer-termelésnek 60%-kal kell növekednie a 2005. évi szinthez képest, hogy el tudja látni a növekvő globális népességet. Így látható, hogy az élelmiszer-pazarlás csökkentése megkönnyítené a jövőbeli igények kielégítését.
Nem meglepő módon a legnagyobb mértékű ételpazarlás az olyan fejlett régiókban jellemző, mint Európa, Észak-Amerika és Dél-Kelet Ázsia. Mivel az ételmennyiségek többszöröse áll rendelkezésünkre, ezért természetesnek tűnik, hogy szinte bármikor, bárhol kedvünk szerint válogathatunk. Viszont a válogatás kultúrája elképzelhetetlen mértékű felesleg felhalmozódásához vezet. Ez nemcsak a termelőknek, élelmiszerboltoknak, vendéglátóhelyeknek okoz gondot – és egyben veszteséget –, hanem a környezetünkre is nagy terhet ró.
Erre a komplex problémára nyújt megoldást a Munch. A platformon keresztül már több mint 750 étterem, pékség, cukrászda, szálloda és bolt értékesíti 40–70%-os kedvezménnyel az aznap el nem adott, de jó minőségű ételeit. Célja az ételpazarlás visszaszorítása által a fenntartható, felelős vendéglátás és a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése. A Munch partnerek amellett, hogy extra bevételre tesznek szert, egytől-egyig kiállnak az felelős vendéglátás mellett, hiszen minden étel előállítása és szállítása üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár, ami nem feleslegesen terheli az ökoszisztémát, ha a közeli lejáratú ételt végül a Munchon keresztül megmenti és elfogyasztja valaki.
A fentiek értékelésére jött létre a Munch-index, amely az adott vendéglátóhely, illetve bolt által megmentett ételcsomagok előállításának környezeti hatását számszerűsíti, ezzel demonstrálva, hogy az adott partner mennyi üvegházhatású gáz kibocsátását „spórolta meg” a környezetnek, mint kvázi alternatív környezeti költséget. Az index egy becslés, amely a különböző csomagkategóriák (pl. desszert, péktermék) átlagos méretén és a jellemző összetevői előállításának és szállításának átlagos károsanyag-kibocsátásán alapszik.
Eszerint az alábbi rangsort tudjuk felállítani a Munch-partnerek között.
A fenti lista a Munch indulásától, azaz 2020 júliusától kezdve vette figyelembe a vendéglátóhelyek és boltok eredményeit, ezért fontos megjegyezni, hogy akik később csatlakoztak a Munchhoz, azok kisebb hátránnyal indultak. Országos üzletláncként ki kell emelnünk a SPAR-hálózatot, amely összességében a 2022. november 3-ai indulása óta több, mint 30 tonna GHG-től óvta meg a környezetet. Ezenkívül a Munch együtt dolgozik különböző gyártókkal is, akik úgynevezett Munchboxokon keresztül tudják értékesíteni a közeli lejáratú termékeiket.
További információ és csatlakozás: Munch.hu. //
A cikk a Trade magazin 2023.2-3. számában olvasható
Kapcsolódó cikkeink
Színt vált a csomagolás, ha romlik az étel – új találmány forradalmasíthatja az élelmiszer-pazarlás elleni harcot
Három spanyol fiatal, Pilar Granado, Pablo Sosa Domínguez és Luis…
Tovább olvasom >A jövő íze, csomagolása, ritmusa – innovációs térkép 2025-re
Új korszak küszöbén áll az FMCG-piac: a globális gazdasági nyomás…
Tovább olvasom >Szállodák a fenntarthatóságért
Becslések szerint a kereskedelemben keletkező élelmiszer-pazarlás 10%-áért a szállodák felelősek…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >