A kormány az import bejelentésének előírásával is védi a mezőgazdaságot

Szerző: STA Dátum: 2024. 04. 16. 09:00

Az agráriumot a háború és Brüsszel politikája egyaránt sújtja. A kormány éppen ezért az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalma mellett újabb, az importot érintő intézkedéssel segíti az agráriumot. A piaci folyamatok átláthatósága és a nyomon követés erősítése érdekében előzetes bejelentési kötelezettség lépett életbe keddtől a hazánkba bármely országból behozni kívánt mezőgazdasági termékek esetében.

(Fotó: Pixabay)

Az agrárium támogatása és versenyképességének megőrzése kiemelten fontos a mostani háborús helyzetben, amikor Brüsszel politikája a mezőgazdaságban is kihívásokat okoz. A kormány éppen ezért az import bejelentésének előírásával is védi az agráriumot. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felé teendő adatszolgáltatásnak köszönhetően már a szállításokat megelőzően információ áll rendelkezésre a magyar hatóságok számára az áruforgalomról. A bejelentési kötelezettség ugyanazon termékkörre vonatkozik, mint amelyre behozatali tilalom él Ukrajnából, így többek között a gabonafélékre és olajos magvakra, növényi olajokra, lisztre, tojásra és húsfélékre.

Nem kell bejelenteni a személyes használat céljából behozott termékeket, továbbá a Magyarországon átszállított árutételeket

A bejelentést a NÉBIH honlapján elérhető elektronikus űrlapon (https://portal.nebih.gov.hu/mgbehozatal) kell megtenni, legkésőbb a behozatalt megelőző 24 órával, légi vagy vízi úton történő behozatal esetén legkésőbb a behozatalt megelőző 6 órával. A bejelentő azonnali visszaigazolást kap a bejelentésben megadott email címre. A visszaigazoló dokumentumnak kinyomtatott formában kísérnie kell a beléptetett árut. A bejelentés elmulasztása pénzbírságot von maga után.

AM

Kapcsolódó cikkeink