A Khangchendzongán terem a teák pezsgője

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 09. 26. 11:00

A Himalája indiai részén van a Khangchendzonga hegycsúcs, ahol egy ritka és értékes smaragdzöld teafajta terem, amit a teák pezsgőjének is szoktak emlegetni.

A Silver Tips Imperialnak nevezett teafajtát a Makaibari cég szakemberei szedhetik le, kizárólag egy tiszta teliholdas éjszakán.

A Silver Tips Imperial kilónkénti ára 1.850 dollár (500 ezer forint),
ami a legdrágább Indiában termesztett teafajta.

Az 1859 alapított Makaibari India egyik legrégebben alapított teázója, ráadásul a világ első biodinamikus farmja – a többi növénybetakarítási módszerrel szemben itt a bolygó ritmusához és a bolygók és csillagok állásához igazítják a március és október közötti betakarítást.

A helyiek úgy tartják, hogy az első tavaszi teliholdkor, amikor a növények saját vízmennyisége még kevés, finomabb, lágyabb ízű tealevelet lehet betakarítani.

Egy évben maximum ötször szedik a különleges tealeveleket, ezért a szakképzett munkások már sötétedés előtt összegyűlnek a betakarításhoz. Egy-egy telihold alkalmával akár százan is dolgozhatnak az ültetvényen.

Nagyjából 200 kilogrammnyi friss növényre van szükség ahhoz, hogy negyedennyi szárított Silver Tips Imperialt tudjanak eladni – a vásárlók ráadásul a március és május között betakarított teát keresik a leginkább.

2014-ben Narendra Modi, India miniszterelnöke ajándékot küldött a nehezen beszerezhető teából II. Erzsébetnek.

Bár sokan termesztik a Dardzsiling teát a Himalájában, kizárólag a Silver Tips Imperial az, amit holdtöltekor szednek le. (origo)

Kapcsolódó cikkeink