A tea nemzetközi napja a nőknek dedikálva

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 05. 22. 12:01

A tea története bár több mint 5000 évre nyúlik vissza, az egészségügyi, kulturális és szocioökonómiai hatásai miatt még ma sem ment ki a divatból. A tea termesztése világszerte 13 millió embernek biztosít megélhetést, köztük számos kistermelőnek és családjuknak. Elismerve a tea történelmi és kulturális jelentőségét szerte a világon, továbbá a fejlődő országokban a vidéki térségek fejlődésében, a szegénység visszaszorításában és az élelmezésbiztonságban játszott szerepét, az ENSZ Közgyűlése 2019-ben május 21-ét a tea nemzetközi napjának nyilvánította, felkérve az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetét (FAO) a világnap koordinálására.

A tea nemzetközi napja egy alkalmat kínál arra, hogy ünnepeljük ezen ital kulturális örökségét, egészségügyi előnyeit és gazdasági jelentőségét, miközben törekszünk a termelés fenntarthatóbb irányba mozdítására – a farmtól a csészéig –, biztosítva a tea pozitív hatását az emberekre, kulturákra és a környezetre még sok generáción át. A nemzetközi nap idén a tea termesztésében és feldolgozásában részt vevő nők előtt tiszteleg.

Érdekességek a teáról

A tea a világ legősibb itala és jelenleg is második leggyakrabban fogyasztott folyadék a víz után. Számtalan fajtája érhető el, melyek között a különbséget az alkalmazott oxidációs és fermentációs technikák adják. Miközben a tea harmadát a termelő országban fogyasztják el, a tea szerepe a nemzetközi kereskedelemben is jelentős. Ez elmúlt évtizedekben gyors növekedést mutatott a teaipar és ezzel együtt a fogyasztók száma is globálisan. Annak ellenére, hogy a tea népszerűsége a fő teatermesztő országokban emelkedik, az egy főre jutó fogyasztás viszonylag alacsony, teret hagyva egy még nagyobb növekedésnek ezek országokban. Dél-Korea, Japán és Kína összesen négy teatermesztő helye része a FAO Globálisan Jelentős Mezőgazdasági Örökségrendszer programjának.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink