A “kék arany” lehet a jövő befektetése

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 01. 22. 11:16

Sok elemzés szerint az elkövetkező időszakban nem az energiahordozók, hanem a víz, „a kék arany” lehet a világgazdaság igazi szűk keresztmetszete – írja az origo. A nyersanyagok között hosszú távra tekintve igen ígéretesnek látszik a közülük legfontosabbnak számító és legkevésbé helyettesíthető, a víz. Az élet valamennyi területén rendkívül fontos szerepet játszik, az emberi fogyasztástól az iparon át a mezőgazdaságig. A következőkben ahhoz próbálunk meg tanácsokat adni, miként lehet befektetni ebbe a rendkívül fontos nyersanyagba, amelyből egyre kevesebb áll rendelkezésre.

Földünk hatalmas vízkészletekkel rendelkezik, ám ennek 97 százaléka sós, 2 százaléka a jelenlegi technológiai ismeretekkel elérhetetlen, és mindössze 1 százalékát tudják hasznosítani a fogyasztók. Már régen nemcsak elmaradott sivatagi államokban okoz gondot a vízhiány, de a világ legerősebb gazdaságai közül az Egyesült Államok egyes részein, valamint Kínában, Indiában, Pakisztánban, Mexikóban is súlyos probléma a megfelelő vízellátás.
Sőt, talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a rendelkezésre álló víz mennyiségével, illetve minőségével vagy ezek kombinációjával kapcsolatos problémák gyakorlatilag a világ minden országa számára kihívást jelentenek.

Semmivel sem helyettesíthető és hiánycikk lesz
Az International Food Policy Research Institute egy korábbi tanulmánya szerint 1995-ben globálisan 3906 köbméter vizet használtunk háztartási és ipari célokra együttesen. Előrejelzések szerint 2025-re, azaz 30 év leforgása alatt azonban a vízfelhasználás ennek legalább a másfélszeresére emelkedik majd, miközben az öntözésre szánt vízmennyiség mindössze 4 százalékkal fog növekedni.
A világon az egy lakosra jutó átlagos vízfogyasztás az elmúlt 100 évben megduplázódott, a felhasználás a globális felmelegedéssel pedig még nagyobb ütemben nő majd.

Ha ezekből az adatokból indulunk ki, akkor a víztisztítással és -raktározással foglalkozó tőzsdei vállalatok eredménye, a vízkészletek értéke és ezzel a cégek tőzsdei árfolyama akár exponenciálisan nőhet a következő időszakban.

A víz az élet elengedhetetlen feltétele, korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre és nincs helyettesítője – ezek egytől egyig olyan tényezők, amelyek a felértékelődése mellett szólnak.

A hiánycikknek számító eszközök mindig is kitűnő befektetési célpontnak számítottak. Miután a mással nem helyettesíthető víz utáni igény egyre bővül, a növekvő kereslet ezen a piacon kedvező befektetési lehetőségeket teremthet.
Ráadásul a víz, a többi nyersanyaghoz képest nem szenvedne meg annyira egy esetleges globális recessziót.

A víz a jövőben minden valószínűség szerint hiánycikk lesz – számos országban már most is az, ebből következően hamarosan legalább olyan fontos nyersanyag lesz (befektetői szemmel is), mint az olaj. Hosszabb távon tehát érdemes lehet például a szektorban működő vállalatok részvényeit figyelni.

A vízzel kapcsolatos befektetések a közművek mellett többek között a vízügyi fejlesztő cégeket, karbantartókat és víztisztítókat is megcélozhatják.
Ezek a részvények jellemzően alacsony kilengést mutatnak, vagyis relatíve biztonságosak, miközben stabil osztalékot fizetnek, amellyel igen kedvező hozam/kockázat arányt biztosítanak.

Fel kell azonban hívni a figyelmet arra, hogy a fejlesztő cégek részvényei sokkal kockázatosabbak, mint a nagy közműszolgáltatók papírjai.

S mint minden befektetésnél, ezúttal is hangsúlyozni kell, hogy kizárólag vízbe fektetni meglehetősen kockázatos vállalkozás, érdemes diverzifikálni a portfóliót és legalább 5-10 éves időtávval számolni. (origo)

Kapcsolódó cikkeink