Víz Világnap: A klímaváltozás miatt különösen fontos a megfelelő vízgazdálkodás

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 22. 11:17

A víz olyan természeti kincs, amelyre fokozottan vigyáznunk, vele megfelelően gazdálkodnunk kell – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a március 22-i Víz Világnapja alkalmából.

A globális klímaváltozás, felmelegedés hatására a 21. század végére a Kárpát-medencében az átlaghőmérséklet akár 3,5 Celsius-fokkal is emelkedhet. A nyári hónapok még intenzívebb felmelegedése, valamint a csapadékos és a csapadék nélküli időszakok szélsőséges váltakozása várható. Az utóbbi tíz évben az azt megelőző harminc esztendőhöz képest hazánk vízhozamai csökkenő tendenciát mutatnak, a Tisza esetében 30, a Duna esetében mintegy 10%-os a visszaesés. A felszíni vízhiány pedig a felszín alatti víztartalékainkat emészti fel; elsődleges gazdasági és társadalmi érdek ezen folyamatok káros hatásainak mérséklése. 

A hőmérséklet globális emelkedése kihívások elé állítja a mezőgazdasági vízhasználatot is. Az egyre gyakoribb aszályok és áradások alkalmazkodó, komplex, valamint a helyi sajátosságokat is figyelembe vevő vízgazdálkodást indokolnak, amiben mind az államnak, mind az egyes termelőknek megvan a feladata. Ez egyebek közt magában foglalja a hatékonyság optimalizálását, a veszteségek csökkentését, a felhasználások prioritásainak meghatározását, a megfelelő vízgazdálkodási rendszerek kialakítását és üzemeltetését.

A Víz Világnapja minden évben apropót ad arra, hogy tudatosítsuk a víz mezőgazdaságban, élelmezésbiztonságban betöltött fontos szerepét!

A kamara vízgazdálkodással kapcsolatos korábbi összeállítása itt olvasható: https://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/105339-a-klimavaltozas-hatekony-vizgazdalkodasi-megoldasokat-kivan-szukseg-van-a-vizpufferek-mihamarabbi-kialakitasara

Kapcsolódó cikkeink