A kakaótermesztés nem lehet fenntartható rendszerszintű változtatások nélkül
A CPG-k nem tesznek eleget annak biztosítása érdekében, hogy az összetevőt szállító termelők tisztességes fizetést kapjanak – érvelt a Voice Network kétévenkénti Kakaóbarométer-jelentésében.
A múlt hónapban kiadott jelentésükben a Voice Network nonprofit figyelőcsoport kutatói szerint számos tényező felerősíti a kakaóipar környezeti és emberi jogi problémáit, és a termelők nem tudják kezelni a kakaótermelés legsúlyosabb problémáit, amelyek közül a legfontosabbak: gyermekmunka, a mezőgazdasági termelők megélhetési nehézségei és erdőirtás. Rendszerszintű változásra van szükség a jobb gazdálkodási stratégiák helyett annak biztosításához, hogy az ágazat teljesíteni tudja kitűzött céljait. A jelentés szerint Elefántcsontparton és Ghánában – a globális kakaókínálat nagy részét előállító nyugat-afrikai országokban – jelenleg mintegy 1,5 millió gyermek dolgozik olyan munkahelyeken, amelyeket csak felnőtteknek kellene betölteniük. A jelentés szerint az ellátási láncaik fenntarthatóságának javítására törekvő kakaóipari vállalatoknak meg kell változtatniuk üzleti modelljüket, hogy magasabb jövedelmet biztosítsanak a mezőgazdasági termelőknek ahhoz, hogy valóban fenntarthatóvá váljanak.
Vállalati célok az irányváltásra
A World Wildlife Fund adatai szerint az elefántcsontparti erdőirtás nagyjából 70%-áért a kakaótermelés felelős. A CPG-k nyomon követhetőségére van szükség ahhoz, hogy a gazdálkodók magasabb bevételhez jussanak, és ehhez ne legyen szükség az erdőirtásra. Az édességgyártók éppen ezért különféle célokat tűztek ki maguknak e probléma kezelésére. A Mars Wrigley nyilatkozata szerint a vállalat által felhasznált kakaómennyiség 61%-át fenntartható forrásból szerzi be, és tervei szerint 2025-re ez eléri a 100%-ot. A vállalat azt is tervezi, hogy már ebben az évben 100% -ban erdőirtásmentes forrású lesz az általa vásárolt kakaó.
fooddive.com
Kapcsolódó cikkeink
NGM-államtitkár: erősíti a magyar vállalkozások versenyképességét az ESG-törvény
A felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányitási (ESG) keretrendszert meghatározó törvény…
Tovább olvasom >Újrahasznosított kávézaccból készített designer cipőt a Nespresso
A Nespresso és a Zèta nevű francia divat-startup újrahasznosított kávézaccból…
Tovább olvasom >10%-kal csökkentette energiafogyasztását a PENNY
Az élelmiszer diszkontlánc 2018 óta folyamatosan azon dolgozik, hogy növelje…
Tovább olvasom >További cikkeink
Átadták az „Év promóciója 2024”-díjakat
Idén 16. alkalommal került megrendezésre, a Trade magazin szervezésében az…
Tovább olvasom >Hullámok a cégtrendben – a felszámolások és cégalapítások változó arcai
Csökkenő megszűnések mellett is csökkenő cégszámok a cégtrendben. A cégalapítási…
Tovább olvasom >Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme
A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás…
Tovább olvasom >