A GVH-hoz fordultak a Temu miatt a magyar versenytársak

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 11. 11:44

Február elején a Temu nevű online piactér vásárlószámban az Alza-t is megelőzte Magyarországon, és csak az eMAG tudta még maga mögé utasítani a kínai versenytársat. Azonban az erős piaci jelenlét és olcsó termékei miatt felbukkanó elégedetlenség miatt most a magyar kereskedők a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordulnak.

Az Ecommerce Hungary nevű e-kereskedői szövetség bejelentette, hogy versenyhivatali beadványt készít a GVH számára, amelyben a Temu vélt jogsértéseit fogják részletezni. A szövetség hangsúlyozza, hogy a PDD Holdings égisze alá tartozó Temu olyan jogsértéseket követ el, amelyekért egy magyar vállalkozást már régóta felelősségre vontak volna. Ugyanakkor a szövetség egyelőre nem emelt ki konkrét példákat.

A szövetség alelnöke, Ormós Zoltán, szerint a Temu működésével kapcsolatos panaszokkal kapcsolatban lépni kell, és a GVH segítségét kérik a tisztességes piaci feltételek biztosításában. A Temu feltűnő növekedése miatt a magyar piac több szereplője kénytelen volt megvizsgálni az online verseny körülményeit.

A hwsw.hu információi szerint a GVH-hoz eddig mindössze egy fogyasztói panasz érkezett a Temuval kapcsolatban, és ez sem esett a hatóság hatáskörébe. A folyamatban lévő beadvány azonban arra utal, hogy a kereskedői kör kifejezi aggodalmát a piaci verseny tisztaságának és az egyenlő versenyfeltételeknek való megfelelőség miatt.

Kapcsolódó cikkeink