A Greenpixie szoftvere segíthet csökkenteni a digitális felhő üvegházhatású gáz-kibocsájtását

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 07. 28. 09:48

A digitális technológiák mára az üvegházhatású gázok (ÜHG) 4%-át bocsátják ki, energiafogyasztásuk pedig évente 9%-kal növekszik. Klímaelemzők szerint, A Shift Project becsléske alapján a felhőből származó kibocsátás jelenlegi mértéke több, mint a kereskedelmi repülések kibocsátása (körülbelül 2,4 százalék). A londoni székhelyű Greenpixie reméli, hogy tehet valamit ez ügyben.

Jelenleg körülbelül 150 vállalat regisztrált a szoftver bétaverziójának kipróbálására

A startup zászlóshajója, a Cloud NetZero egy olyan platform, amely a szervezet összes felhőszolgáltatójától, például az AWS-től (Amazon Web Services), a Google Cloudtól és a Microsoft Azure-tól származó adatokat egyetlen átfogó fiókba összesíti. A platform átláthatóságot és használható adatokat biztosít a felhőalapú üvegházhatású gázok kibocsátásáról a szervezetek számára.

A Cloud NetZero által szűrt kibocsátási adatok exportálhatók ESG jelentési rendszerekbe, és felhasználhatók a Scope 3 szén-dioxid-kibocsátás elemzésére. Ezek mind azok a kibocsátások, amelyekért egy szervezet közvetve felelős, például a beszállítóktól vásárolt termékeket, valamint az adatközpontok és a számítási felhő használata. A Scope 3 kibocsátások a legtöbb szervezet szénlábnyomának több mint 70 százalékát teszik ki, mégis gyakran a legnehezebb nyomon követni és kezelni.

A Greenpixie vezérigazgatója és társalapítója, John Ridd így kommentálta a Greenpixie Cloud NetZero kiadását: „Eddig senki sem vállalta a felelősséget a felhőalapú számítástechnika elképesztő környezeti hatásaiért. A Greenpixie-nél a Cloud NetZero-t ritka üzleti lehetőségnek látjuk, amely a méretezhető szoftverek beruházásait és termelékenységnövekedését eredményezheti, és ugyanolyan skálázható pozitív hatással van a bolygóra – így fenntarthatóságot hozhatunk a digitális világba.”

Jelenleg körülbelül 150 vállalat regisztrált a szoftver bétaverziójának kipróbálására.

Ahogy Európában és az Egyesült Államokban az emberek hozzászoktak az e-járművekhez és a belső égésű motorok egyéb helyettesítőihez, a figyelem  a digitális világban is gyorsan a szén növekvő felhasználása felé fordul. Itt lesz szükség innovációkra a szén-dioxid jövőbeni felhasználásának megállításához.

Springwise

Kapcsolódó cikkeink