300 millió eurót ruházott a Barilla fenntarthatóságba és innovációba

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 06. 25. 09:25

A Barilla olasz tészta- és szószmárka fenntarthatósági jelentése szerint 2023-ban közel 230 millió eurót ruházott termék- és folyamatinnovációba.

A vállalat emellett 45 millió eurót fordított kutatásra és fejlesztésre, beleértve egy új K+F központ kialakítását Pármában, mely központ 2025-től kezdődően a csoport jövőbeli stratégiájához kapcsolódó innovációt fogja irányítani.

2010 óta a Barilla közel 500 termék receptúráját alakította át oly módon, hogy azok kevesebb zsírt, cukrot és sót tartalmazzanak, miközben növelte a rosttartalmukat. A vállalatk csak 2023-ban 16 új, az egészségesebb táplálkozásra összpontosító terméket, például csökkentett cukortartalmú, több rostot és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó opciókat vezetett be.

A vállalat kiemelten kezeli a fenntartható beszerzést, a stratégiai alapanyagok (durumbúza, lágybúza, rozs, paradicsom, bazsalikom, kakaó és növényi olajok) 67%-át felelős forrásból vásárolja. Ezekben a fenntartható mezőgazdasági projektekben pedig több mint 8000 vállalat vesz részt.

Jelentős előrelépés

A Barilla jelentős előrelépést ért el a környezeti hatások csökkentése terén is. Az üvegházhatású gázok kibocsátását 28%-kal, az egy tonna termékre jutó vízfogyasztást 21%-kal, az áramfogyasztást pedig 62%-kal csökkentette 2010-hez képest.

A márka másik fókuszpontja a fenntartható csomagolás. Olaszországban a csomagolások 100%-a újrahasznosítható, és felelősségteljesen gondozott erdőkből származó anyagokat használ.

A Barilla társadalmi felelősségvállalási erőfeszítései körében 3,2 millió eurót adományozott, és több mint 3200 tonna terméket juttatott el a rászorulóknak.

Ezek a kezdeményezések hozzájárultak a Barilla 2023-as pozitív pénzügyi teljesítményéhez. A csoport forgalma 4%-kal 4,8 milliárd euróra nőtt, az EBITDA-ráta 10%-os volt (az előző évhez viszonyítva), a nettó nyereség pedig 23%-kal 284 millió euróra emelkedett.

A Barilla 30 létesítményből álló globális termelési hálózata – beleértve az újonnan megnyitott Pasta Evangelists üzemet az Egyesült Királyságban – 2023-ban mintegy 2 millió tonna élelmiszert állított elő.

ESM

Kapcsolódó cikkeink