Csökkenti a Syngenta a tengerhajózás karbonlábnyomát

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 03. 08. 09:14

Véglegesíti megállapodását a Syngenta a Maerskkel arról, hogy az Európa és az Egyesült Államok közötti tengeri szállítási útvonalon az árutovábbítás bioüzemanyag felhasználásával történjen.

A vezető mezőgazdasági innovátor, a Syngenta Crop Protection a Maersk ECO Delivery megoldásának tengeri szállítás során való alkalmazásával csökkenti a logisztikai tevékenységéből származó üvegházhatású gázok (GHG) kibocsátását. A felek 2024-es megállapodása értelmében a konténerek szállítása bioüzemanyaggal történik egy Európa és az Egyesült Államok közötti hajózási útvonalon.

A Maersk ECO Delivery megoldása lehetővé teszi a Syngenta számára, hogy globális tengeri szállítmányait a hagyományos fosszilis tüzelőanyagoknál tisztábban égő tanúsított bioüzemanyagokat használva szállítsa, ami kevesebb üvegházhatású gázkibocsátást eredményez. Az összes felhasznált bioüzemanyagot a Nemzetközi Fenntarthatósági és Szén-dioxid-kibocsátási Tanúsítvány (ISCC) tanúsítja.

– A Maerskkel való együttműködésünk alapja a fenntartható logisztika iránti közös elkötelezettségünk – mondta Mike Hollands, a Syngenta Crop Protection globális ellátási vezetője. – A lendületet az ECO Delivery és más szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési megoldások terén folytatott együttműködésünkből merítettük, és örömmel haladunk együtt az egy későbbi kibocsátásmentes szállítás felé egy fenntarthatóbb jövő érdekében – tette hozzá. A Maersk és a Syngenta az Emissions Dashboard létrehozásában is együttműködött, amely egy digitális innováció az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentésére és adatai elemzésére.

Világviszonylatban a hajózás az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának mintegy 3%-áért felelős, és hozzájárul a vállalatok Scope 3 kibocsátásként ismert szén-dioxid-kibocsátásának meghatározásához. Ez azt mérik, hogy egy szervezet közvetett módon milyen mértékű üvegházhatásúgáz-kibocsátásért felelős az értékláncon belül.

A Syngenta már jelentős előrelépést tett a saját működése, valamint az általa felhasznált villamosáram és energia – az úgynevezett Scope 1 és Scope 2 – szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése terén. Februárban az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége a Syngenta louisianai St. Gabrielben található gyártóüzemét az ország 100 legnagyobb zöldáram-felhasználója közé sorolta.

Kapcsolódó cikkeink