A gombákból és az algákból kivont fehérje segíthet

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 28. 07:37

Egy idén tavasszal publikált kutatás szerint, ha az emberiség által elfogyasztott vöröshúsok mennyiségének csak egyötödét gombákból és algákból kivont mikrobiális fehérjékkel helyettesítenénk, akkor 2050-re már csupán ezáltal 56%-kal csökkenthetnénk az éves erdőirtás mértékét a bolygón.

A Potsdam Institute for Climate Impact Research klímatudósai a kutatás során négy különböző forgatókönyv szimulációját végezték el, amelyek során megnézték, hogy mi történne, ha az étrendben a vöröshúsfogyasztás 0, 20, 50 vagy 80%-át helyettesítenénk mikrobiális fehérjével.

Jelenleg évente globálisan 10 millió hektár erdőt veszítünk el, amelyekből a trópusi erdők becsült aránya 95%, és amelynek 75%-a a mezőgazdasági termelésre, ezen belül a haszonállattartásra és a takarmánycélú szójatermesztésre szánt területek növelésének következtében történik.

Ha a húsfogyasztásunk 20%-át mikrobiális fehérjével helyettesítenénk, akkor 2050-re megfelezhetnénk az erdőirtások mértékét, és ugyanennyivel csökkenthetnénk a haszonállattartáshoz köthető karbonkibocsájtás mennyiségét is. A tudomány szerint tehát a gombákból és az algákból kivont fehérjék jelentős szerepet játszhatnának a klímaváltozás és az emberiség népességszámának növekedése miatt felmerülő élelmezés-biztonsági kihívások megoldásában. //

Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 128. oldalán olvasható.

Kapcsolódó cikkeink