A DSM előrejelzése szerint a fogyasztók a drágább húsokról a baromfira térnek át

Szerző: Schweiczer Tímea Aina Dátum: 2022. 08. 03. 12:32

A holland vegyipari vállalat, a DSM keddi előrejelzéséből az olvasható ki, hogy a vásárlók, a folyamatosan emelkedő élelmiszerárak miatt, a drágább húsfajták helyett egyre inkább az olcsóbb baromfi húst választják.

A fogyasztók az otthon felhasznált alapanyagokon is spórolnak a megnövekedett költségek miatt. (Fotó: Pixabay)

Ez a folyamat Kínában már tetten érhető, hiszen ott a húskészítmények iránti csökkenő kereslet máris megmutatkozott. A COVID-19 járvány miatti korlátozások, a helyi sertésállomány csökkenése és az élelmiszerhiány megjelenése egyre magasabb élelmiszerárakat eredményeznek. Ez a helyzet pedig arra sarkallja az embereket, hogy a magasabb árú disznóhús helyett egyre inkább a gazdaságosabb baromfihús fogyasztása mellett tegyék le voksukat. A kialakult helyzet a DSM 2022 első féléves eredményét is befolyásolta, hiszen a vállalat termékei közül sok kapcsolódik az állattenyésztéshez valamilyen módon. A cégcsoport, amely kiemelt feladatként tekint a fenntartható élelmiszertermelésre, megemelte az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó célkitűzéseit. A felsővezetők úgy látják, hogy hosszú távon a húsfogyasztási szokások átalakulása nem okoz problémát a vállalat jövőjére nézve.

De mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon a sertéscomb hatósági árszinten tartása miatt az emberek még nem mondtak le erről a húsfajtáról, de az érezhető, hogy sok húskészítményből már jóval kevesebb fogy, mint korábban, az áremelkedések miatt. Ez bizonyos szempontból még jó is, mivel itthon – ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk -, a hazai hízott kacsaállomány nagymértékben csökkent a madárinfluenza ismételt megjelenése miatt. A baromfitartók feje – ezen kívül – az ukrajnai háború kiváltotta táp alapanyagárak drasztikus megnövekedése miatt is fájhat. A Baromfi Termék Tanács (BTT) által kiadott információk szerint a hízott liba- és kacsaállomány tavalyi termelésének közel háromnegyede tűnt a semmibe. A csirke- és pulykatenyésztők minimális károkkal, sőt, az utóbbi enyhe, 2 százalékos növekedéssel vészelte át az elmúlt időszakot. Ha azonban a kialakult háborús helyzet nem enyhül, illetve a vízi baromfikat érintő betegségek sokáig támadnak, a helyzet előreláthatatlanná válik.

Reuters

Kapcsolódó cikkeink