A DSM előrejelzése szerint a fogyasztók a drágább húsokról a baromfira térnek át
A holland vegyipari vállalat, a DSM keddi előrejelzéséből az olvasható ki, hogy a vásárlók, a folyamatosan emelkedő élelmiszerárak miatt, a drágább húsfajták helyett egyre inkább az olcsóbb baromfi húst választják.
Ez a folyamat Kínában már tetten érhető, hiszen ott a húskészítmények iránti csökkenő kereslet máris megmutatkozott. A COVID-19 járvány miatti korlátozások, a helyi sertésállomány csökkenése és az élelmiszerhiány megjelenése egyre magasabb élelmiszerárakat eredményeznek. Ez a helyzet pedig arra sarkallja az embereket, hogy a magasabb árú disznóhús helyett egyre inkább a gazdaságosabb baromfihús fogyasztása mellett tegyék le voksukat. A kialakult helyzet a DSM 2022 első féléves eredményét is befolyásolta, hiszen a vállalat termékei közül sok kapcsolódik az állattenyésztéshez valamilyen módon. A cégcsoport, amely kiemelt feladatként tekint a fenntartható élelmiszertermelésre, megemelte az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó célkitűzéseit. A felsővezetők úgy látják, hogy hosszú távon a húsfogyasztási szokások átalakulása nem okoz problémát a vállalat jövőjére nézve.
De mi a helyzet Magyarországon?
Magyarországon a sertéscomb hatósági árszinten tartása miatt az emberek még nem mondtak le erről a húsfajtáról, de az érezhető, hogy sok húskészítményből már jóval kevesebb fogy, mint korábban, az áremelkedések miatt. Ez bizonyos szempontból még jó is, mivel itthon – ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk -, a hazai hízott kacsaállomány nagymértékben csökkent a madárinfluenza ismételt megjelenése miatt. A baromfitartók feje – ezen kívül – az ukrajnai háború kiváltotta táp alapanyagárak drasztikus megnövekedése miatt is fájhat. A Baromfi Termék Tanács (BTT) által kiadott információk szerint a hízott liba- és kacsaállomány tavalyi termelésének közel háromnegyede tűnt a semmibe. A csirke- és pulykatenyésztők minimális károkkal, sőt, az utóbbi enyhe, 2 százalékos növekedéssel vészelte át az elmúlt időszakot. Ha azonban a kialakult háborús helyzet nem enyhül, illetve a vízi baromfikat érintő betegségek sokáig támadnak, a helyzet előreláthatatlanná válik.
Kapcsolódó cikkeink
A trappista sajt feldolgozói értékesítési ára csökkent
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2024 februárjában az…
Tovább olvasom >Durván emelkedik a baromfi – és sertéshús ára
Az AKI (Agrárközgazdasági Intézet) legfrissebb jelentése szerint a magyar baromfiágazat,…
Tovább olvasom >Joe Biden az árak csökkentésére szólította fel a kereskedelem szereplőit a magas inflációs adat nyomán
Az Amerikai Egyesült Államok elnöke a vártnál magasabb inflációs adatra…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Több mint 200 üzlettel bővül a Rossmann
Üzlethálózatának bővítésére és modernizálására több száz millió eurót fordít az…
Tovább olvasom >