Hiánycikk lehet az ünnepi asztal egyik főfogása

Szerző: STA Dátum: 2022. 07. 26. 10:26

A kacsa sokak számára a karácsonyi menü része, de a madárinfluenza olyannyira megtizedelte a hazai állományt, hogy hiánycikké válhat ez a vízimadár.

Háromnegyedével csökkent a hízott kacsaállomány hazánkban

Tavaly novemberben kezdődött a baromfitenyésztők kanosszajárása, amikor visszatért a rettegett madárinfluenza. A helyzetet tovább súlyosbította az ukrajnai háború kitörése, mely a baromfitápok összetevőinek árát is az egekbe emelte, így a járvány mellett a költségek növekedése is megnehezítette a baromfihús termelést. Az adatok azonban, melyek nemrég napvilágot láttak, minden várakozásnál rosszabb helyzetet mutattak egyes baromfifajták tekintetében. A bajt csak tetézi, hogy a visszaesés várhatóan nem áll meg a járvány és a háború végéig, és a kialakuló helyzet hatása a gazdaságra, a termelőkre és a piacra megjósolhatatlan.

A Baromfi Termék Tanács (BTT) információi szerint az idei madárinfluenzás időszak jelentős mértékben, 12%-ban csökkentette a baromfihús mennyiségét. Nem egyformán érintettek azonban az egyes fajták. Míg a csirke mindössze 3,3 százalékban érintett az élősúly tekintve, addig a liba- és kacsaállomány sokkal komolyabb károkat szenvedett. – mondta el a VG kérdésére Csorbai Attila a Baromfi Termék Tanács igazgatója.

A tavalyi termelés háromnegyede tűnt el néhány hónap alatt

Idén májusig a hízott liba előállítás 38 százalékkal esett vissza, de a legsúlyosabb kár a kacsatenyésztőket érte. A hízott kacsa termelése jelenleg az egynegyede a tavalyi mennyiségnek! Ennek oka, hogy a kacsaállományt sokkal jobban érintette a madárinfluenza járvány, mint a többi baromfifajtát, mivel a termelés központjának számító Bács-Kiskun megye a járvány kitörése, tehát tavaly november óta folyamatos nyomás alatt állt a madárinfluenzás esetek számát tekintve.

Míg a többi baromfifajtát tenyésztők komoly veszteségeket könyveltek el, addig a pulykaállomány növekedésnek indult. Igaz, minimális mértékben, csak 2 százalékban, de ez az egyetlen baromfi, amelyiket nem befolyásolt a járvány.

A teljes cikk itt olvasható…

 

Kapcsolódó cikkeink