A DSM előrejelzése szerint a fogyasztók a drágább húsokról a baromfira térnek át
A holland vegyipari vállalat, a DSM keddi előrejelzéséből az olvasható ki, hogy a vásárlók, a folyamatosan emelkedő élelmiszerárak miatt, a drágább húsfajták helyett egyre inkább az olcsóbb baromfi húst választják.
Ez a folyamat Kínában már tetten érhető, hiszen ott a húskészítmények iránti csökkenő kereslet máris megmutatkozott. A COVID-19 járvány miatti korlátozások, a helyi sertésállomány csökkenése és az élelmiszerhiány megjelenése egyre magasabb élelmiszerárakat eredményeznek. Ez a helyzet pedig arra sarkallja az embereket, hogy a magasabb árú disznóhús helyett egyre inkább a gazdaságosabb baromfihús fogyasztása mellett tegyék le voksukat. A kialakult helyzet a DSM 2022 első féléves eredményét is befolyásolta, hiszen a vállalat termékei közül sok kapcsolódik az állattenyésztéshez valamilyen módon. A cégcsoport, amely kiemelt feladatként tekint a fenntartható élelmiszertermelésre, megemelte az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó célkitűzéseit. A felsővezetők úgy látják, hogy hosszú távon a húsfogyasztási szokások átalakulása nem okoz problémát a vállalat jövőjére nézve.
De mi a helyzet Magyarországon?
Magyarországon a sertéscomb hatósági árszinten tartása miatt az emberek még nem mondtak le erről a húsfajtáról, de az érezhető, hogy sok húskészítményből már jóval kevesebb fogy, mint korábban, az áremelkedések miatt. Ez bizonyos szempontból még jó is, mivel itthon – ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk -, a hazai hízott kacsaállomány nagymértékben csökkent a madárinfluenza ismételt megjelenése miatt. A baromfitartók feje – ezen kívül – az ukrajnai háború kiváltotta táp alapanyagárak drasztikus megnövekedése miatt is fájhat. A Baromfi Termék Tanács (BTT) által kiadott információk szerint a hízott liba- és kacsaállomány tavalyi termelésének közel háromnegyede tűnt a semmibe. A csirke- és pulykatenyésztők minimális károkkal, sőt, az utóbbi enyhe, 2 százalékos növekedéssel vészelte át az elmúlt időszakot. Ha azonban a kialakult háborús helyzet nem enyhül, illetve a vízi baromfikat érintő betegségek sokáig támadnak, a helyzet előreláthatatlanná válik.
Kapcsolódó cikkeink
Teljesítőképességük határára értek a fogyasztók – The RRD CPG + Grocery Consumer Report
A gazdasági nyomás fokozódásával a vásárlók egyre inkább az ár-érték…
Tovább olvasom >Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: novemberben a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 4,1, az előző havit 0,6 százalékkal haladta meg
2024. novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >NGM: láthatóan kezd visszatérni a lakosság bizalma
A kormány azon dolgozik, hogy a gazdaság jobban teljesítsen, így…
Tovább olvasom >Fidelity Kitekintés 2025: Az USA készen áll a reflációra
A republikánusok fölényes győzelme a novemberi választásokon jelentősen megváltoztatta a…
Tovább olvasom >