A DSM előrejelzése szerint a fogyasztók a drágább húsokról a baromfira térnek át
A holland vegyipari vállalat, a DSM keddi előrejelzéséből az olvasható ki, hogy a vásárlók, a folyamatosan emelkedő élelmiszerárak miatt, a drágább húsfajták helyett egyre inkább az olcsóbb baromfi húst választják.

A fogyasztók az otthon felhasznált alapanyagokon is spórolnak a megnövekedett költségek miatt. (Fotó: Pixabay)
Ez a folyamat Kínában már tetten érhető, hiszen ott a húskészítmények iránti csökkenő kereslet máris megmutatkozott. A COVID-19 járvány miatti korlátozások, a helyi sertésállomány csökkenése és az élelmiszerhiány megjelenése egyre magasabb élelmiszerárakat eredményeznek. Ez a helyzet pedig arra sarkallja az embereket, hogy a magasabb árú disznóhús helyett egyre inkább a gazdaságosabb baromfihús fogyasztása mellett tegyék le voksukat. A kialakult helyzet a DSM 2022 első féléves eredményét is befolyásolta, hiszen a vállalat termékei közül sok kapcsolódik az állattenyésztéshez valamilyen módon. A cégcsoport, amely kiemelt feladatként tekint a fenntartható élelmiszertermelésre, megemelte az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó célkitűzéseit. A felsővezetők úgy látják, hogy hosszú távon a húsfogyasztási szokások átalakulása nem okoz problémát a vállalat jövőjére nézve.
De mi a helyzet Magyarországon?
Magyarországon a sertéscomb hatósági árszinten tartása miatt az emberek még nem mondtak le erről a húsfajtáról, de az érezhető, hogy sok húskészítményből már jóval kevesebb fogy, mint korábban, az áremelkedések miatt. Ez bizonyos szempontból még jó is, mivel itthon – ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk -, a hazai hízott kacsaállomány nagymértékben csökkent a madárinfluenza ismételt megjelenése miatt. A baromfitartók feje – ezen kívül – az ukrajnai háború kiváltotta táp alapanyagárak drasztikus megnövekedése miatt is fájhat. A Baromfi Termék Tanács (BTT) által kiadott információk szerint a hízott liba- és kacsaállomány tavalyi termelésének közel háromnegyede tűnt a semmibe. A csirke- és pulykatenyésztők minimális károkkal, sőt, az utóbbi enyhe, 2 százalékos növekedéssel vészelte át az elmúlt időszakot. Ha azonban a kialakult háborús helyzet nem enyhül, illetve a vízi baromfikat érintő betegségek sokáig támadnak, a helyzet előreláthatatlanná válik.
Kapcsolódó cikkeink
Újranyíltak a piacok: Szaúd-Arábia és Chile feloldotta a brazil baromfira vonatkozó tilalmat
Szaúd-Arábia és Chile feloldotta a brazil baromfitermékekre vonatkozó importtilalmat, amelyet…
Tovább olvasom >A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >Magyar sertéshús-külkereskedelem: drámai visszaesés az első öt hónapban
Miközben a világ meghatározó sertéshúspiacain – így az Egyesült Államokban,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Újabb drágulási hullám a baromfipiacokon: a csirkemell ára egy év alatt 17 százalékkal nőtt
Jelentősen emelkedtek a baromfitermékek árai Magyarországon az elmúlt hónapokban –…
Tovább olvasom >62 700 vásárlás – minden korábbi rekord megdőlt az ALDI Sziget-boltjában
Immár nyolcadik alkalommal települt ki az ALDI a Sziget Fesztiválra…
Tovább olvasom >A Minecraft világa megelevenedik a SPAR áruházaiban
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb videojátékának karakterei – köztük…
Tovább olvasom >