A DSM előrejelzése szerint a fogyasztók a drágább húsokról a baromfira térnek át
A holland vegyipari vállalat, a DSM keddi előrejelzéséből az olvasható ki, hogy a vásárlók, a folyamatosan emelkedő élelmiszerárak miatt, a drágább húsfajták helyett egyre inkább az olcsóbb baromfi húst választják.

A fogyasztók az otthon felhasznált alapanyagokon is spórolnak a megnövekedett költségek miatt. (Fotó: Pixabay)
Ez a folyamat Kínában már tetten érhető, hiszen ott a húskészítmények iránti csökkenő kereslet máris megmutatkozott. A COVID-19 járvány miatti korlátozások, a helyi sertésállomány csökkenése és az élelmiszerhiány megjelenése egyre magasabb élelmiszerárakat eredményeznek. Ez a helyzet pedig arra sarkallja az embereket, hogy a magasabb árú disznóhús helyett egyre inkább a gazdaságosabb baromfihús fogyasztása mellett tegyék le voksukat. A kialakult helyzet a DSM 2022 első féléves eredményét is befolyásolta, hiszen a vállalat termékei közül sok kapcsolódik az állattenyésztéshez valamilyen módon. A cégcsoport, amely kiemelt feladatként tekint a fenntartható élelmiszertermelésre, megemelte az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó célkitűzéseit. A felsővezetők úgy látják, hogy hosszú távon a húsfogyasztási szokások átalakulása nem okoz problémát a vállalat jövőjére nézve.
De mi a helyzet Magyarországon?
Magyarországon a sertéscomb hatósági árszinten tartása miatt az emberek még nem mondtak le erről a húsfajtáról, de az érezhető, hogy sok húskészítményből már jóval kevesebb fogy, mint korábban, az áremelkedések miatt. Ez bizonyos szempontból még jó is, mivel itthon – ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk -, a hazai hízott kacsaállomány nagymértékben csökkent a madárinfluenza ismételt megjelenése miatt. A baromfitartók feje – ezen kívül – az ukrajnai háború kiváltotta táp alapanyagárak drasztikus megnövekedése miatt is fájhat. A Baromfi Termék Tanács (BTT) által kiadott információk szerint a hízott liba- és kacsaállomány tavalyi termelésének közel háromnegyede tűnt a semmibe. A csirke- és pulykatenyésztők minimális károkkal, sőt, az utóbbi enyhe, 2 százalékos növekedéssel vészelte át az elmúlt időszakot. Ha azonban a kialakult háborús helyzet nem enyhül, illetve a vízi baromfikat érintő betegségek sokáig támadnak, a helyzet előreláthatatlanná válik.
Kapcsolódó cikkeink
Csökkent a vágósertés termelői ára az egy évvel korábbihoz képest
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 21,6 százalékkal 6,7 ezer…
Tovább olvasom >Drágul a csirkehús és a tojás: újabb áremelkedési hullám sújtja a magyar háztartásokat
A takarmányárak, az infláció és a globális kereslet-kínálat alakulása együtt…
Tovább olvasom >42 százalékkal esett vissza az élősertés behozatala
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 3,3 százalékkal 5,6 ezer…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI: Távol még az árstabilitás – idén 4,3%-os árindex várható
2025 májusában a KSH 4,4%-os fogyasztói árindex emelkedésről számolt be,…
Tovább olvasom >Coca-Cola HBC Magyarország: 22 millió forintnyi támogatás a hazai bartenderszakmának
A Coca-Cola HBC Magyarország 2025-ben 6 millió forinttal, az elmúlt…
Tovább olvasom >Két új felsővezető a Rossmann-nál
A Rossmann Magyarország felsővezetői csapatának bővítésével új lendületet kap a…
Tovább olvasom >