A csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló rendeletjavaslat veszélyt jelenthet a szezonális termékekre

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 02. 05. 09:31

A csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló rendeletjavaslat (PPWR) tervezete szerint a jövőben a csomagolás minimalizálása áll a fókuszban. A Bundesverband der Deutschen Süßwarenindustrie (BDSI), vagyis a Német Édességipari Szövetség aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az EU tervei veszélybe sodorják a díszített csomagolással ellátott kedvelt szezonális édességeket, például csokoládé nyuszikat.

Az Európai Parlamentétől eltérően az Európai Tanács álláspontja nem biztosít mentességet a szezonális termékekre vagy az ajándékcsomagolásra vonatkozóan. A csomagolások kötelező minimalizálására vonatkozó mentesség jelenleg csak a védjegy- vagy formatervezésiminta-oltalommal rendelkező termékekre vonatkozik. A BDSI szerint azonban különösen a kis- és középvállalkozások nem tudnak minden egyes termékükre védjegy- vagy formatervezésiminta-oltalmat kérni a jelentős költségek és adminisztratív erőfeszítések miatt.

– Egy masni elhagyásával például elveszhet egy termék ajándékozásra való alkalmassága, hiszen éppen ez a díszítés tesz egyedivé számos népszerű terméket. Az EU Tanácsának tervei szerint egy pralinédoboz különleges kialakítása már nem lenne lehetséges – mondta Dr. Carsten Bernoth, a BDSI ügyvezető igazgatója.

A BDSI ezért az Európai Parlament álláspontját támogatja határozottan, amely a csomagolás tisztán védő funkciója mellett a különleges alkalmakra szóló kialakítást is figyelembe veszi.

A PPWR-rendeletről szóló háromoldalú politikai egyeztetések ma, 2024. február 5-én kezdődnek.

Lebensmittelpraxis

Kapcsolódó cikkeink