A borok feldolgozói értékesítési ára emelkedett

Szerző: STA Dátum: 2024. 04. 16. 11:00

Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára 19 százalékkal 30,3 ezer forintra emelkedett hektoliterenként 2024. január–március között az előző év azonos időszakához viszonyítva.

(Fotó: Pixabay)

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 6 százalékkal 26,4 ezer forint/hektoliterre, a vörös- és rozéboroké 31 százalékkal 35,8 ezer forint/hektoliterre nőtt. A belföldön termelt és belföldön értékesített oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok közül a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára 3 százalékkal 138,3 ezer forint/hektoliterre csökkent 2024. január–március között 2023 első három hónapjához mérten. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott vörös- és rozéborok közül az egri borok belföldi értékesítési átlagára mintegy 9 százalékkal 62,8 ezer forint/hektoliterre emelkedett a vizsgált időszakban.

A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mennyiségben negatív, értékben pozitív volt 2024 januárjában, mennyiségben csaknem 3 százalékkal nőtt, értékben 18 százalékkal csökkent a 2023. januárihoz képest. A borexport volumenben közel 8 százalékkal 81,2 ezer hektoliterre bővült, értékben 5 százalékkal 2,8 milliárd forintra mérséklődött. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitel 81 százalékát tették ki a megfigyelt periódusban.

AKI PÁIR

Kapcsolódó cikkeink