A BASF laboratóriumában készülnek a legfrissebb természetes illatok
A természetes kivonatokkal tökéletesen megegyező citrus, rózsa és levendula illatot egy vegyi úton létrehozott citrál aromával idézik elő.
A BASF már 2004 óta
termel ludwigshafeni üzemében szintetikus citrált.
A molekulák módosításával
megalkotott kémiai aromák nemcsak hogy tisztábbak
a legtöbb természetes kivonatnál, de előállítási
költségük is jóval alacsonyabb lehet. A
vállalat üzemében gyártott 40 000 tonnányi
citrál kivonásához természetes módon
egy Mallorca nagyságú, 40 000 hektáros területet
kellene bevonni citromfűvel.
A szintetikus citrál, melyet
a azonban nem csak a citrus illatot tartalmazza. A molekula
felépítésének kisebb változtatásaival
más illatokat is elő lehet állítani, mint
például a levendula illatára hasonlító
linalolt vagy a rózsák tipikus illatáért
felelős geraniolt. Elég csupán kisebb változtatásokat
eszközölni a molekula szerkezetében ahhoz, hogy
elővarázsoljuk a természet illatát: a linalol a
levendula, míg a geraniol a rózsa illatát
helyettesíti.
A Ludwigshafenben gyártott
citrál egy részét nem kozmetikai célra
használják fel, az A és E vitaminok gyártásakor
van rájuk szükség.
A citrál mellett a
BASF többek között a rózsa oxidon is
kísérleteket végez, ami mindamellett, hogy a
rózsaillat szerves részét képezi,
aromaerősítőként más parfümökhöz
is felhasználható.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Szendvicshozzávalókból tankolunk fel leginkább
Pékáru, felvágott, sonka, szalámi és valamilyen kence – ezeket az…
Tovább olvasom >Elindult az Eisberg egészségtudatos táplálkozásra ösztönző kampánya
Naponta legalább öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene fogyasztanunk az…
Tovább olvasom >BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >