A balatoni hekken túl
Ha azt mondjuk, Balaton, mindenkinek a hekk jut eszébe. Paprikás lisztbe forgatva, olajban kisütve. De a Balatoni halak napját hekk helyett, ünnepeljük inkább süllővel! Az legalább tényleg balatoni. Bár, mi magyarok nem a halfogyasztásunkról vagyunk híresek, azért érdemes ugrani egy csukafejest a magyar tengerbe, hátha találunk valami kedvünkre valót.

(Fotó: Pixabay)
Ha élne aranyhal a Balatonban, biztosan azt kívánná, hogy az emberek egyenek több halat. Különösen a Balatoni halak napján, amit július végén ünneplünk.
Unalomig bosszankodnak azon sokan, hogy a hazai halfogyasztás zömét a karácsonyi rántott hal és a halászlé teszi ki
Van, aki egyszerűen az ízét nem szereti, vagy az illata riasztja el, esetleg a szálka vagy csak szimplán nem talál megbízható beszerzési forrást, ezért rendre elmarad az asztalokról a hal. Pedig rendkívül egészséges. Nemcsak tökéletes fehérjeforrás, hanem omega-3 zsírsavforrás is. Az omega 3-at a szervezet nem képes előállítani, ezért kellene sokkal többet magunkhoz venni természetes formában. Emellett rengeteg vitamin, vas, kálcium, jód is van benne. Ha valaki húsmentesen étkezik, a hal akkor is tökéletes alternatíva. A KMÉ pedig segít kiváló minőségű halhúst választani.
Még mindig vannak, akik azt hiszik, a balatoni hekk a Balatonból van
Pedig nem. Sőt, sajnos már Európa vizeiben is csak elvétve úszkálnak. A magyar tengerben körülbelül 42 halfajtát találunk, persze, ennek csak töredéke őshonos.A keszeget például a halászok kenyérhalnak is nevezik, hiszen ez biztosította a megélhetésüket. Persze, erről nekünk rögtön a friss fehér kenyéren illatozó ropogós sült hal jut eszünkbe. A harcsapaprikásnak kevés halat kedvelő ember tud ellenállni. Ennek a halnak az előnye, hogy viszonylag szálkamentes, így gyerekek is bátran ehetik. A ponty igazi zsírszegény ínyencség. Azonban nagyon vigyázni kell vele, nehogy megsértsük magunkat a szálkával. A balatoni halak királya a süllő. Sütve, rántva, egészben, mindenhogy kiváló. Bár a magyar ember szereti a halászlevet, süllőből szinte tilos készíteni, mert vétek megfőzni a finom húsát.
Bárhogy is akarjuk felhasználni, igyekezzünk mindig megbízható forrásból és friss halat választani. A felengedett halat pedig tilos újrafagyasztani. Kevés szabály, nagy odafigyelés, de az egészségünkért és egy kiváló fogásért megéri.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Kishajós megállópont-hálózat létesül a Balaton déli partján
Dél-Balatoni Vízi Kör néven hat állomásból álló kishajós megállópont-hálózat létesül…
Tovább olvasom >A Balaton és a kékszőlő
„A fogyasztók manapság a nagyon magas minőségű, könnyedebb vörösborokat keresik,…
Tovább olvasom >Új képzéssorozat a balatoni turizmusért: gyakorlatközpontú tréningek Keszthelyen
A balatoni turizmus fejlődésének egyik kulcsa a szolgáltatók versenyképességének növelése…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az élelmiszerbiztonságra is kihathat a ragadós száj- és körömfájás-járvány
Miközben a hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a…
Tovább olvasom >Trónfosztás a luxusvilágban: az Hermès megelőzte az LVMH-t
A luxusiparban új korszak kezdődhet: az Hermès átvette a világ…
Tovább olvasom >Több mint 10 ezer tonna élelmiszert mentett meg az Élelmiszerbank 2024-ben
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2024-ben összesen 10 359 tonna lejáratközeli…
Tovább olvasom >