A balatoni hekken túl
Ha azt mondjuk, Balaton, mindenkinek a hekk jut eszébe. Paprikás lisztbe forgatva, olajban kisütve. De a Balatoni halak napját hekk helyett, ünnepeljük inkább süllővel! Az legalább tényleg balatoni. Bár, mi magyarok nem a halfogyasztásunkról vagyunk híresek, azért érdemes ugrani egy csukafejest a magyar tengerbe, hátha találunk valami kedvünkre valót.

(Fotó: Pixabay)
Ha élne aranyhal a Balatonban, biztosan azt kívánná, hogy az emberek egyenek több halat. Különösen a Balatoni halak napján, amit július végén ünneplünk.
Unalomig bosszankodnak azon sokan, hogy a hazai halfogyasztás zömét a karácsonyi rántott hal és a halászlé teszi ki
Van, aki egyszerűen az ízét nem szereti, vagy az illata riasztja el, esetleg a szálka vagy csak szimplán nem talál megbízható beszerzési forrást, ezért rendre elmarad az asztalokról a hal. Pedig rendkívül egészséges. Nemcsak tökéletes fehérjeforrás, hanem omega-3 zsírsavforrás is. Az omega 3-at a szervezet nem képes előállítani, ezért kellene sokkal többet magunkhoz venni természetes formában. Emellett rengeteg vitamin, vas, kálcium, jód is van benne. Ha valaki húsmentesen étkezik, a hal akkor is tökéletes alternatíva. A KMÉ pedig segít kiváló minőségű halhúst választani.
Még mindig vannak, akik azt hiszik, a balatoni hekk a Balatonból van
Pedig nem. Sőt, sajnos már Európa vizeiben is csak elvétve úszkálnak. A magyar tengerben körülbelül 42 halfajtát találunk, persze, ennek csak töredéke őshonos.A keszeget például a halászok kenyérhalnak is nevezik, hiszen ez biztosította a megélhetésüket. Persze, erről nekünk rögtön a friss fehér kenyéren illatozó ropogós sült hal jut eszünkbe. A harcsapaprikásnak kevés halat kedvelő ember tud ellenállni. Ennek a halnak az előnye, hogy viszonylag szálkamentes, így gyerekek is bátran ehetik. A ponty igazi zsírszegény ínyencség. Azonban nagyon vigyázni kell vele, nehogy megsértsük magunkat a szálkával. A balatoni halak királya a süllő. Sütve, rántva, egészben, mindenhogy kiváló. Bár a magyar ember szereti a halászlevet, süllőből szinte tilos készíteni, mert vétek megfőzni a finom húsát.
Bárhogy is akarjuk felhasználni, igyekezzünk mindig megbízható forrásból és friss halat választani. A felengedett halat pedig tilos újrafagyasztani. Kevés szabály, nagy odafigyelés, de az egészségünkért és egy kiváló fogásért megéri.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Balatoni szállásárak 2025-ben: mérsékelt drágulás, de a főszezon még hozhat meglepetéseket
Ahogy közeledik a hosszú hétvége és az előszezon, egyre többen…
Tovább olvasom >Új lendületet kap a MAHOP Plusz megvalósítása
Az Agrárminisztérium a MAHOP Plusz-3.1.1-24-2024-00001 azonosítószámú, „A MAHOP Plusz megvalósítását…
Tovább olvasom >VisitBalaton365 desztinációmenedzsment-iroda nyílt Keszthelyen
Szükség van a Balatonnál a térség egészét, gazdaságát is érintő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fagylalt-komp és balatoni ízek csatája – jön a Balaton Fagyija választás
Május 9-én nemcsak a Tihany és Szántód közötti kompjárat indul…
Tovább olvasom >Gulyáságyúval és tacskófutammal indul a food truck szezon
Több száz éves „food truckok” érkeznek a Kincsem Parkba –…
Tovább olvasom >UNESCO-busz néven indult szászföldi látnivalókat összekötő turistajárat Erdélyben
UNESCO-busz néven indított szászföldi látnivalókat érintő turistajáratot Erdélyben egy turisztikai…
Tovább olvasom >