A balatoni hekken túl
Ha azt mondjuk, Balaton, mindenkinek a hekk jut eszébe. Paprikás lisztbe forgatva, olajban kisütve. De a Balatoni halak napját hekk helyett, ünnepeljük inkább süllővel! Az legalább tényleg balatoni. Bár, mi magyarok nem a halfogyasztásunkról vagyunk híresek, azért érdemes ugrani egy csukafejest a magyar tengerbe, hátha találunk valami kedvünkre valót.
Ha élne aranyhal a Balatonban, biztosan azt kívánná, hogy az emberek egyenek több halat. Különösen a Balatoni halak napján, amit július végén ünneplünk.
Unalomig bosszankodnak azon sokan, hogy a hazai halfogyasztás zömét a karácsonyi rántott hal és a halászlé teszi ki
Van, aki egyszerűen az ízét nem szereti, vagy az illata riasztja el, esetleg a szálka vagy csak szimplán nem talál megbízható beszerzési forrást, ezért rendre elmarad az asztalokról a hal. Pedig rendkívül egészséges. Nemcsak tökéletes fehérjeforrás, hanem omega-3 zsírsavforrás is. Az omega 3-at a szervezet nem képes előállítani, ezért kellene sokkal többet magunkhoz venni természetes formában. Emellett rengeteg vitamin, vas, kálcium, jód is van benne. Ha valaki húsmentesen étkezik, a hal akkor is tökéletes alternatíva. A KMÉ pedig segít kiváló minőségű halhúst választani.
Még mindig vannak, akik azt hiszik, a balatoni hekk a Balatonból van
Pedig nem. Sőt, sajnos már Európa vizeiben is csak elvétve úszkálnak. A magyar tengerben körülbelül 42 halfajtát találunk, persze, ennek csak töredéke őshonos.A keszeget például a halászok kenyérhalnak is nevezik, hiszen ez biztosította a megélhetésüket. Persze, erről nekünk rögtön a friss fehér kenyéren illatozó ropogós sült hal jut eszünkbe. A harcsapaprikásnak kevés halat kedvelő ember tud ellenállni. Ennek a halnak az előnye, hogy viszonylag szálkamentes, így gyerekek is bátran ehetik. A ponty igazi zsírszegény ínyencség. Azonban nagyon vigyázni kell vele, nehogy megsértsük magunkat a szálkával. A balatoni halak királya a süllő. Sütve, rántva, egészben, mindenhogy kiváló. Bár a magyar ember szereti a halászlevet, süllőből szinte tilos készíteni, mert vétek megfőzni a finom húsát.
Bárhogy is akarjuk felhasználni, igyekezzünk mindig megbízható forrásból és friss halat választani. A felengedett halat pedig tilos újrafagyasztani. Kevés szabály, nagy odafigyelés, de az egészségünkért és egy kiváló fogásért megéri.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Egyre népszerűbb hazánkban a halfogyasztás
A karácsonyi halkínálatot és a hazai haltermelés eredményeit mutatták be…
Tovább olvasom >Karácsonykor esszük meg az éves halfogyasztásunk 35-40 százalékát
Bár a hazai táplálkozás szerint hetente legalább egyszer halat kéne…
Tovább olvasom >A nyár a Balatoné
Az idei nyáron a teljes magyarországi vendégéjszakák majdnem harmadát a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szárnyal a gyorskereskedelem Indiában
Az indiai fogyasztók – különösen a fiatalabbak – egyre gyorsabb…
Tovább olvasom >Megújítja digitális hűségprogramját a német REWE Group
Adatvezérelt technológiákkal átfogoan megújítja a REWE és Penny vásárlók számára…
Tovább olvasom >Bezárja zambiai üzemét a Lactalis
A Lactalis Csoport bizonyos piaci dinamikákra hivatkozva bezárja zambiai üzemét…
Tovább olvasom >