Bajban a Fény utai piac

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 02. 04. 11:11

Az interneten és lakossági fórumokon is gyűjti a helyiek véleményét a II. kerületi önkormányzat arról, hogy mi legyen a Fény utcai piac sorsa – olvasható a hvg.hu-n.

A helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett, a vidékfejlesztési programban 279 pályázó több mint hatmilliárd forintot kapott – büszkélkedett az agrárminiszter a napokban Nagykőrösön. Nagy István két nappal azután állt a nyilvánosság elé, hogy a fővárosban, hogy a lapok címoldalon hozták:nagy bajban van a Fény utcai piac.

A piac forgalma a harmadával esett vissza 2015 óta, jelenleg 13 üzlethelyiség üres. Ez abból az előterjesztésből derült ki, amelyet a II. kerületi polgármester, Őrsi Gergely tett, még január 23-án. Azt írta, a Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központra nehezedő környezeti hatások (giga-építkezések) az elmúlt 5 évben jelentős vásárlói létszámvisszaesést eredményeztek. További negatív hatás, hogy a Fény Utcai Piac Kft. bérlői, az üzlethelyiségek üzemeltetői nem találnak megfelelő alkalmazottat, nincs eladó a munkaerőpiacon, ezért az egyes üzlethelyiségek üzemeltetése ellehetetlenül.

A Fény utcai piac helyzetét nemcsak az nehezíti meg, hogy szomszédjában van a Mammut, amely elszívja a vásárlókat, hanem az is, hogy a környéken hatalmas építkezések zajlanak, nehéz a parkolás, szállítóknak, vevőknek egyaránt.

Az önkormányzat szerint az sem tesz jót a forgalomnak, hogy jelenleg profilkötöttség van érvényben, ez azt jelenti, hogy nem lehet akármit árulni az üzlethelyiségekben. A képviselőtestület legutóbbi ülésén úgy határozott, hogy a működtető Fény Utcai Piac Beruházó, Szervező és Üzemeltető Korlátolt Felelősségű Társaság gazdasági helyzetének ismeretében szükségesnek tartja a profilkötöttség feloldását és az őstermelői asztalok helyzetének rendezését.

Utóbbi azt jelentené, hogy az őstermelői asztalokon vállalkozói igazolvánnyal is lehessen asztalt bérelni, az ún. őstermelői piac státuszt át kell nevezni „asztali elárusító piacra”, az asztalokon ne csak élelmiszert lehessen árusítani, hanem például konyhafelszereléseket, ruházati cikkeket, háztartási, vegyipari termékeket is. (hvg.hu)

Kapcsolódó cikkeink