2018 évközi eredményei
Az 5%-os áfakulcs hozta a tőle várt eredményeket; 2018-ban meglódult a vendéglátóhelyek forgalma – a témában a blokkk.hu készített üzleti elemzést.
2018 első harmadában 332 milliárd forint bevételt könyvelhettek el a vendéglátóhelyek, ami közel 6%-os növekedést jelent, másfélszer annyit, mint az előző évben mért emelkedés, igaz, 2017-ben, első lépcsőben, 27-ről még csak 18%-ra csökkent az áfa.
Mindezek ellenére 2018 eddig eltelt időszakában 5-6%-kal emelkedtek az éttermi étkezés árai – viszont a lehetőség sokat segített a sanyarú helyzetben lévő szakmán: jutott bérre is, némi beruházásra, elmaradt fejlesztések pótlására is. Eközben az áfakönnyítésbe be nem vont közétkeztetésben csökkent a forgalom, és a cafeteria-rendszer átalakításával romlik is az összkép. A munkahelyi vendéglátás kisebb szelete a vendéglátóipar egészének (12% körüli súllyal). 2018 négy hónapjának 43 milliárd forintos forgalma 5-6%-os visszaesést jelent. A szakmai szervezetek egy része – a megkülönböztetés negatív hatásaira hivatkozva harcol a közétkeztetés áfakulcsának csökkentéséért. //
Kapcsolódó cikkeink
Milliós bérigények és balatoni panorámás szállás: új realitás a nyári vendéglátásban
A balatoni nyár még el sem kezdődött igazán, de a…
Tovább olvasom >Felszolgálhatnak medvehúst a szlovákiai vendéglők
Engedélyezték a medvehús fogyasztását Szlovákiában – jelentették szlovákiai magyar nyelvű…
Tovább olvasom >Sztárgázsi, balatoni panorámával – munkaerőhiány és irreális elvárások sújtják a vendéglátást
Tovább súlyosbodik a munkaerőhiány a hazai vendéglátásban – különösen a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Unicum-sör – reklámkampány és nyereményjáték
Generációk bulifétise volt a kultikus Unicum-sör párosítás, amit még a…
Tovább olvasom >Hibrid koktélpohár – A nap videója
Az Elevated Craft egyedi koktélpohara megkönnyíti az italok alapanyagainak mérését…
Tovább olvasom >