Az MVI módosított javaslata az 5%-os áfa-kulcselvitelre és házhoz szállításra történő átmeneti kiterjesztésére
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete módosított javaslatokat küldött dr. Guller Zoltánnak, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának
Tárgy: Módosított javaslat az 5%-os áfa-kulcselvitelre és házhoz szállításra történő átmeneti kiterjesztésére
Tisztelt Vezérigazgató Úr!
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete fontosnak tartja, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben javaslatokat tegyen a döntéshozók felé a vendéglátó vállalkozások fennmaradását szolgáló intézkedésekre.
A járványügyi helyzettel összefüggésben hozott kormányzati intézkedéseknek megfelelően a vendéglátóhelyek 15 óráig tarthatnak nyitva, azonban az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás lehetősége ezután is megmaradt. A korlátozott nyitvatartási időtől függetlenül számos vendéglátóhely már napok óta ki sem nyit a vendégek hiánya miatt. Ebben a helyzetben az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás jelenthet egyetlen alternatív bevételi forrást az üzletek számára. A kormány ehhez kapcsolódó intézkedésként megkönnyítette az üzleten kívüli és a csomagküldő kereskedelem végzésének lehetőségét a vendéglátóhelyek számára. Ugyanakkor az áfa-szabályozás alapján a kedvezményes, 5%-os adómérték a helyben fogyasztással ellentétben nem alkalmazható az említett értékesítési formák esetében.
A vendéglátóhelyek rendkívül nehéz helyzetére figyelemmel úgy gondoljuk, hogy ezen a téren átmeneti intézkedésre van szükség, ezért az alábbi javaslatokat tesszük:
- A helyben fogyasztásra érvényes kedvezményes (5%-os) áfa-kulcs átmenetileg (a veszélyhelyzet megszűnését követő két hónapig) az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás esetén is alkalmazható legyen a vendéglátóhelyek számára.
- Amennyiben lakhelyelhagyási korlátozás bevezetésére is sor kerülne, akkor is engedélyezzék – az egészségügyi kockázat minimalizálása mellett – az elvitel és a házhoz szállítás lehetőségét az ellátási, illetve fogyasztói igények kielégítése érdekében.
Javaslataink indoklása:
Az éttermek, vendéglátóhelyek jelentős része a teljes bezárás és a dolgozói állomány elbocsátásának elkerülése érdekében elkezdett elvitellel, illetve házhozszállítással foglalkozni. Az otthoni munkavégzésre kényszerült munkavállalók általában kevesebb időt tudnak fordítani az ebéd vagy a vacsora elkészítésére, így számukra valós segítséget jelenthet az ételrendelés igénybevétele. Habár komoly fogyasztói igény mutatkozik az éttermek irányába az ételkiszállítás iránt, az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás során a helyben fogyasztáshoz képest alacsonyabb eladási árat lehet érvényesíteni (NetPincér saját statisztikája alapján az átlagos kiszállítási érték bruttó 3.600 Ft). Azonban ez a tevékenység a magas áfa-kulcs (27%, mint vendéglátóipari termék) és a kiszállításhoz kapcsolódó 30% körüli többletköltség (futárok díja, közvetítői, diszpécseri szolgáltatás, online felület üzemeltetése, bankkártya, SZÉP kártya használati díja, marketing költségek) miatt messze nem kifizetődő a vendéglátó vállalkozásoknak.
A kiszállításhoz kapcsolódó extra költségekkel csökkentett árrésmaradvány szintje maximum 20%, amelynek fedezetet kell biztosítani többek között a munkaerő bérköltségére, a bérleti díjakra, a közüzemi díjakra, a beruházáshoz kapcsolódó amortizációra, a karbantartási és javítási költségekre, illetve a marketing kiadásokra. Egyébként „békeidőben” az üzlet haszna is ezzel realizálódik.
A példában szereplő esetet nézve, ha a 27%-os áfa 5 %-ra csökken, az azt jelenti, hogy az áfa értéke 765 forintról 171 forintra csökken. Így pedig 594 forinttal több „Árrésmaradvány” keletkezik, azaz a mostani árrés maradványnak a duplája volna, amely a fenntartási költségekre és a munkaerő megtartásra fordítható. Ez a többletforrás 70-80 ezer (a kiszállítást végző futárokkal együtt) ember munkahelyének megtartását segítené a vendéglátásban.
Az ágazat ezen területének üzemelése ráadásul további multiplikátor hatást is generál. Az alapanyag beszállítók, az ágazatra épülő alvállalkozói, szolgáltatói vállalkozások további meghatározó gazdasági és foglalkoztatási erőt képviselnek.
A Magyar TDM Szövetség március 17-én indított kutatásban 650 turisztikai vállalkozás visszajelzése szerint egyharmaduk egyáltalán nem, további egyharmaduk is legfeljebb csak 3 hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik.
A NetPincér tájékoztatása szerint pedig a partnerei közül már több mint 200 étterem zárt be a járvány hatására (ez több mint az éttermeinek 10%-a), és ez a szám valószínűleg tovább fog nőni, ahogy egyre több étteremnek fogy el a tartaléka.
Amennyiben nem történik meg az áfacsökkenés, akkor becslésünk szerint további 30-50 ezer fő munkaerőt fognak elbocsátani, akik munkanélküliként is jelentős költségvetési terhet fognak jelenteni.
Mindezeken kívül fontos kiemelni, hogy a hazainál súlyosabb helyzetben lévő országokban (pl. Olaszország, Spanyolország, Belgium, Kína) is engedélyezték az elvitelre és a házhoz szállításra történő értékesítést a vendéglátóhelyek számára. Emellett számos nemzetközi szervezet kinyilvánította, hogy az ételrendelés a járványügyi helyzetben is biztonságos. Mindezt megerősíti, hogy a kormányzat tájékoztatása szerint a hatósági házi karanténra kötelezett személy is átveheti az ajtóban a küldeményeket, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ennek megfelelően egy kijárási korlátozás elrendelésekor hazai szinten sem jelentene problémát az elvitel és a házhoz szállítás lehetőségének biztosítása.
Végül arról sem szabad megfeledkezni, hogy a lakosságnak ebben a nehéz időkben különösen szükségük van az olyan jóléti szolgáltatásokra, amelyek egy kicsit színesebbé és elviselhetőbbé varázsolják a megpróbáltatásaikat.
Mindezekre figyelemmel kérjük a Tisztelt Vezérigazgató Úr segítségét a fent megfogalmazott javaslatok támogatását illetően, amelyek a maradék vendéglátó vállalkozások fennmaradását szolgálják.
Szíves segítségét és támogatását előre is köszönjük!
Kovács István
Elnök
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Kapcsolódó cikkeink
Várakozások az USA-ban
Az amerikai Nation’s Restaurant News november eleji cikkében azt taglalta,…
Tovább olvasom >Újragondolt felszolgálási díjak
A szakmai szervezetek örömmel fogadták az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos…
Tovább olvasom >Európai Turizmus Fórum
Az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének diplomáciai eseményei között zajlott…
Tovább olvasom >További cikkeink
Digitális formában is elérhetővé válik a SZÉP-kártya 2025-től
2025. szeptember 1-jétől jelentős változás lép életbe a SZÉP-kártya felhasználásában:…
Tovább olvasom >A MOL Campus mindkét étterme, a Virtu és a Zazie is Michelin ajánlást kapott
Mindössze egy évvel a megnyitásukat követően a MOL Campus mindkét…
Tovább olvasom >Változások az alkoholreklámozási szabályokban 2024. január 1-től
2024. január 1-jétől jelentős változások lépnek életbe az alkoholreklámozás terén,…
Tovább olvasom >