Az MVI módosított javaslata az 5%-os áfa-kulcselvitelre és házhoz szállításra történő átmeneti kiterjesztésére

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 03. 30. 10:47

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete módosított javaslatokat küldött dr. Guller Zoltánnak, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának

Tárgy: Módosított javaslat az 5%-os áfa-kulcselvitelre és házhoz szállításra történő átmeneti kiterjesztésére

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete fontosnak tartja, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben javaslatokat tegyen a döntéshozók felé a vendéglátó vállalkozások fennmaradását szolgáló intézkedésekre.

A járványügyi helyzettel összefüggésben hozott kormányzati intézkedéseknek megfelelően a vendéglátóhelyek 15 óráig tarthatnak nyitva, azonban az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás lehetősége ezután is megmaradt. A korlátozott nyitvatartási időtől függetlenül számos vendéglátóhely már napok óta ki sem nyit a vendégek hiánya miatt. Ebben a helyzetben az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás jelenthet egyetlen alternatív bevételi forrást az üzletek számára. A kormány ehhez kapcsolódó intézkedésként megkönnyítette az üzleten kívüli és a csomagküldő kereskedelem végzésének lehetőségét a vendéglátóhelyek számára. Ugyanakkor az áfa-szabályozás alapján a kedvezményes, 5%-os adómérték a helyben fogyasztással ellentétben nem alkalmazható az említett értékesítési formák esetében.

A vendéglátóhelyek rendkívül nehéz helyzetére figyelemmel úgy gondoljuk, hogy ezen a téren átmeneti intézkedésre van szükség, ezért az alábbi javaslatokat tesszük:

  • A helyben fogyasztásra érvényes kedvezményes (5%-os) áfa-kulcs átmenetileg (a veszélyhelyzet megszűnését követő két hónapig) az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás esetén is alkalmazható legyen a vendéglátóhelyek számára.
  • Amennyiben lakhelyelhagyási korlátozás bevezetésére is sor kerülne, akkor is engedélyezzék – az egészségügyi kockázat minimalizálása mellett – az elvitel és a házhoz szállítás lehetőségét az ellátási, illetve fogyasztói igények kielégítése érdekében.

Javaslataink indoklása:

Az éttermek, vendéglátóhelyek jelentős része a teljes bezárás és a dolgozói állomány elbocsátásának elkerülése érdekében elkezdett elvitellel, illetve házhozszállítással foglalkozni. Az otthoni munkavégzésre kényszerült munkavállalók általában kevesebb időt tudnak fordítani az ebéd vagy a vacsora elkészítésére, így számukra valós segítséget jelenthet az ételrendelés igénybevétele. Habár komoly fogyasztói igény mutatkozik az éttermek irányába az ételkiszállítás iránt, az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás során a helyben fogyasztáshoz képest alacsonyabb eladási árat lehet érvényesíteni (NetPincér saját statisztikája alapján az átlagos kiszállítási érték bruttó 3.600 Ft). Azonban ez a tevékenység a magas áfa-kulcs (27%, mint vendéglátóipari termék) és a kiszállításhoz kapcsolódó 30% körüli többletköltség (futárok díja, közvetítői, diszpécseri szolgáltatás, online felület üzemeltetése, bankkártya, SZÉP kártya használati díja, marketing költségek) miatt messze nem kifizetődő a vendéglátó vállalkozásoknak.

A kiszállításhoz kapcsolódó extra költségekkel csökkentett árrésmaradvány szintje maximum 20%, amelynek fedezetet kell biztosítani többek között a munkaerő bérköltségére, a bérleti díjakra, a közüzemi díjakra, a beruházáshoz kapcsolódó amortizációra, a karbantartási és javítási költségekre, illetve a marketing kiadásokra. Egyébként „békeidőben” az üzlet haszna is ezzel realizálódik.

 

A példában szereplő esetet nézve, ha a 27%-os áfa 5 %-ra csökken, az azt jelenti, hogy az áfa értéke 765 forintról 171 forintra csökken. Így pedig 594 forinttal több „Árrésmaradvány” keletkezik, azaz a mostani árrés maradványnak a duplája volna, amely a fenntartási költségekre és a munkaerő megtartásra fordítható. Ez a többletforrás 70-80 ezer (a kiszállítást végző futárokkal együtt) ember munkahelyének megtartását segítené a vendéglátásban.

Az ágazat ezen területének üzemelése ráadásul további multiplikátor hatást is generál. Az alapanyag beszállítók, az ágazatra épülő alvállalkozói, szolgáltatói vállalkozások további meghatározó gazdasági és foglalkoztatási erőt képviselnek.

A Magyar TDM Szövetség március 17-én indított kutatásban 650 turisztikai vállalkozás visszajelzése szerint egyharmaduk egyáltalán nem, további egyharmaduk is legfeljebb csak 3 hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik.

 

A NetPincér tájékoztatása szerint pedig a partnerei közül már több mint 200 étterem zárt be a járvány hatására (ez több mint az éttermeinek 10%-a), és ez a szám valószínűleg tovább fog nőni, ahogy egyre több étteremnek fogy el a tartaléka.

Amennyiben nem történik meg az áfacsökkenés, akkor becslésünk szerint további 30-50 ezer fő munkaerőt fognak elbocsátani, akik munkanélküliként is jelentős költségvetési terhet fognak jelenteni.

Mindezeken kívül fontos kiemelni, hogy a hazainál súlyosabb helyzetben lévő országokban (pl. Olaszország, Spanyolország, Belgium, Kína) is engedélyezték az elvitelre és a házhoz szállításra történő értékesítést a vendéglátóhelyek számára. Emellett számos nemzetközi szervezet kinyilvánította, hogy az ételrendelés a járványügyi helyzetben is biztonságos. Mindezt megerősíti, hogy a kormányzat tájékoztatása szerint a hatósági házi karanténra kötelezett személy is átveheti az ajtóban a küldeményeket, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ennek megfelelően egy kijárási korlátozás elrendelésekor hazai szinten sem jelentene problémát az elvitel és a házhoz szállítás lehetőségének biztosítása.

Végül arról sem szabad megfeledkezni, hogy a lakosságnak ebben a nehéz időkben különösen szükségük van az olyan jóléti szolgáltatásokra, amelyek egy kicsit színesebbé és elviselhetőbbé varázsolják a megpróbáltatásaikat.

Mindezekre figyelemmel kérjük a Tisztelt Vezérigazgató Úr segítségét a fent megfogalmazott javaslatok támogatását illetően, amelyek a maradék vendéglátó vállalkozások fennmaradását szolgálják.

Szíves segítségét és támogatását előre is köszönjük!

 

Kovács István

Elnök

Magyar Vendéglátók Ipartestülete

Kapcsolódó cikkeink