10 konyhai tipp a fenntarthatóság jegyében
A fenntartható gasztronómia az a gondolkodásmód és gyakorlat, amikor odafigyelünk az alapanyag beszerzésére, a hozzávalókra, a termesztési, tenyésztési módokra. 2021. június 18-a a fenntartható gasztronómia napja volt, így itt az idő, hogy júniustól te is tegyél valamit a fenntarthatóságért. Sokat teszel a talajvédelemért, a természetes vizek és élőlények, a biológiai sokféleség megőrzésért, ha a következő METRO tippeket követed.
Egyszerű, mindennapi dolgoktól van szó, amelyek mégis sokat számítanak!
Termessz zöldségeket, fűszereket otthon! Nem kell egy teljes veteményeskerttel kezdened, a kisebb fűszernövényeket, csemetéket a lakásban, vagy a teraszon is lehet termeszteni.
Vásárlásnál válaszd a szezonális zöldégeket és gyümölcsöket! Ezzel segíted a hazai termelőket és mindig friss, egészséges alapanyagokból kínálod meg a családodat.
Komposztálj a lakásban! A megfelelő előkészületekkel mindez, egyszerű – és ami fontos – szagtalan folyamat.
Fontold meg milyen ételeket dobsz ki a szemétbe! Sokszor a maradékokból is finomságokat lehet varázsolni! Lazacbőrből például percek alatt ropogós chipset készíthetsz.
Lehetőleg főzz minél kevesebb edényben, hogy a mosogatás közben csökkentsd az áram- és vízfogyasztást. A pörköltet, ragut és akár a tésztákat is, egyszerűen elkészítheted egy lábosban.
Vásárláskor válaszd az újra használható zacskókat és tartókat! Kerüld az egyszerhasználatos műanyagokat.
Amikor összeállítod a bevásárlólistát, gondold át előre, milyen ételeket fogsz belőlük a következő napokon készíteni, így kevesebb alapanyag romlik meg a hűtődben.
Lehetőleg kerüld a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását! Ezek rengeteg energiával és erőforrással készülnek el, magasabb ökológiai-lábnyommal járnak, mint a természetes alternatívák.
Sose önts olajat a lefolyóba! 1 liter elhasznált olajjal egymillió liter édesvizet szennyezhetünk be!
Ha teheted válaszd a hazait! Így frissebb, környezetbarát élelmiszereket fogyasztasz és támogatod a magyar termelőket.
Ezt a filozófiát vallja a METRO áruházlánc is. A cég számára fontos a helyi élelmiszertermelőkkel való kapcsolat, a rövid ellátási láncok kiépítése. A METRO áruházak polcain mindig megtalálod a szezonális élelmiszereket, és számos hazai kistermelő termékét is!
Kapcsolódó cikkeink
Olaszországban és Spanyolországban is terjeszkedik a Metro
Stratégiai partnerségre lépett a Metro Italia az olasz Multicedi nagykereskedővel,…
Tovább olvasom >Hogy iszod a kávét, rázva vagy keverve?
Egyre több szín, egyre meglepőbb ízek – még mindig növekszik…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drága csemege lesz idén a meggy – történelmi mélyponton a termés
Sosem látott feszültség előzi meg az idei meggyszezont: a hazai…
Tovább olvasom >Szallas.hu: a Balaton a legnépszerűbb úti cél pünkösdkor
A pünkösdi hosszú hétvége foglalásainak régiós összesítéséből kiderült, hogy a…
Tovább olvasom >Taroltak a soproni egyetemisták a 2025-ös HUNGAROPACK STUDENT csomagolási versenyen
Kimagasló tehetségükről és szakmai felkészültségükről tettek tanúbizonyságot a Soproni Egyetem…
Tovább olvasom >