10 konyhai tipp a fenntarthatóság jegyében

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 06. 29. 08:51

A fenntartható gasztronómia az a gondolkodásmód és gyakorlat, amikor odafigyelünk az alapanyag beszerzésére, a hozzávalókra, a termesztési, tenyésztési módokra. 2021. június 18-a a fenntartható gasztronómia napja volt, így itt az idő, hogy júniustól te is tegyél valamit a fenntarthatóságért. Sokat teszel a talajvédelemért, a természetes vizek és élőlények, a biológiai sokféleség megőrzésért, ha a következő METRO tippeket követed.

Egyszerű, mindennapi dolgoktól van szó, amelyek mégis sokat számítanak!

Termessz zöldségeket, fűszereket otthon! Nem kell egy teljes veteményeskerttel kezdened, a kisebb fűszernövényeket, csemetéket a lakásban, vagy a teraszon is lehet termeszteni.
Vásárlásnál válaszd a szezonális zöldégeket és gyümölcsöket! Ezzel segíted a hazai termelőket és mindig friss, egészséges alapanyagokból kínálod meg a családodat.

Komposztálj a lakásban! A megfelelő előkészületekkel mindez, egyszerű – és ami fontos – szagtalan folyamat.

Fontold meg milyen ételeket dobsz ki a szemétbe! Sokszor a maradékokból is finomságokat lehet varázsolni! Lazacbőrből például percek alatt ropogós chipset készíthetsz.
Lehetőleg főzz minél kevesebb edényben, hogy a mosogatás közben csökkentsd az áram- és vízfogyasztást. A pörköltet, ragut és akár a tésztákat is, egyszerűen elkészítheted egy lábosban.

Vásárláskor válaszd az újra használható zacskókat és tartókat! Kerüld az egyszerhasználatos műanyagokat.

Amikor összeállítod a bevásárlólistát, gondold át előre, milyen ételeket fogsz belőlük a következő napokon készíteni, így kevesebb alapanyag romlik meg a hűtődben.

Lehetőleg kerüld a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását! Ezek rengeteg energiával és erőforrással készülnek el, magasabb ökológiai-lábnyommal járnak, mint a természetes alternatívák.

Sose önts olajat a lefolyóba! 1 liter elhasznált olajjal egymillió liter édesvizet szennyezhetünk be!

Ha teheted válaszd a hazait! Így frissebb, környezetbarát élelmiszereket fogyasztasz és támogatod a magyar termelőket.

Ezt a filozófiát vallja a METRO áruházlánc is. A cég számára fontos a helyi élelmiszertermelőkkel való kapcsolat, a rövid ellátási láncok kiépítése. A METRO áruházak polcain mindig megtalálod a szezonális élelmiszereket, és számos hazai kistermelő termékét is!

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink