10 konyhai tipp a fenntarthatóság jegyében
A fenntartható gasztronómia az a gondolkodásmód és gyakorlat, amikor odafigyelünk az alapanyag beszerzésére, a hozzávalókra, a termesztési, tenyésztési módokra. 2021. június 18-a a fenntartható gasztronómia napja volt, így itt az idő, hogy júniustól te is tegyél valamit a fenntarthatóságért. Sokat teszel a talajvédelemért, a természetes vizek és élőlények, a biológiai sokféleség megőrzésért, ha a következő METRO tippeket követed.
Egyszerű, mindennapi dolgoktól van szó, amelyek mégis sokat számítanak!
Termessz zöldségeket, fűszereket otthon! Nem kell egy teljes veteményeskerttel kezdened, a kisebb fűszernövényeket, csemetéket a lakásban, vagy a teraszon is lehet termeszteni.
Vásárlásnál válaszd a szezonális zöldégeket és gyümölcsöket! Ezzel segíted a hazai termelőket és mindig friss, egészséges alapanyagokból kínálod meg a családodat.
Komposztálj a lakásban! A megfelelő előkészületekkel mindez, egyszerű – és ami fontos – szagtalan folyamat.
Fontold meg milyen ételeket dobsz ki a szemétbe! Sokszor a maradékokból is finomságokat lehet varázsolni! Lazacbőrből például percek alatt ropogós chipset készíthetsz.
Lehetőleg főzz minél kevesebb edényben, hogy a mosogatás közben csökkentsd az áram- és vízfogyasztást. A pörköltet, ragut és akár a tésztákat is, egyszerűen elkészítheted egy lábosban.
Vásárláskor válaszd az újra használható zacskókat és tartókat! Kerüld az egyszerhasználatos műanyagokat.
Amikor összeállítod a bevásárlólistát, gondold át előre, milyen ételeket fogsz belőlük a következő napokon készíteni, így kevesebb alapanyag romlik meg a hűtődben.
Lehetőleg kerüld a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását! Ezek rengeteg energiával és erőforrással készülnek el, magasabb ökológiai-lábnyommal járnak, mint a természetes alternatívák.
Sose önts olajat a lefolyóba! 1 liter elhasznált olajjal egymillió liter édesvizet szennyezhetünk be!
Ha teheted válaszd a hazait! Így frissebb, környezetbarát élelmiszereket fogyasztasz és támogatod a magyar termelőket.
Ezt a filozófiát vallja a METRO áruházlánc is. A cég számára fontos a helyi élelmiszertermelőkkel való kapcsolat, a rövid ellátási láncok kiépítése. A METRO áruházak polcain mindig megtalálod a szezonális élelmiszereket, és számos hazai kistermelő termékét is!
Kapcsolódó cikkeink
Az EU megerősítette az élelmiszerek és az italok földrajzi árujelzői oltalmának szabályait
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács keddi ülésén az uniós tagországok agárminiszterei…
Tovább olvasom >Ha nyár, akkor fesztivál!
Összeállításunkban megszólalnak a legjelentősebb hazai fesztiválok képviselői, akik megosztják az…
Tovább olvasom >Zöld gasztronómia – Mi lehet a fenntartható siker receptje?
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállításon, az MMSZ HoReCa és Event…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hét trend, amely 2024-ben az in-store marketingre és a kereskedelmi dizájnra hatással lesz
A fogyasztók figyelmének megragadása és megtartása évről évre egyre nehezebbnek tűnik.…
Tovább olvasom >2024 a kihívások éve a dohányipar és dohány-kiskereskedelem számára
A gazdasági nehézségek ellenére várhatóan növekedett a dohány-kiskereskedelem éves árbevétele…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin legújabb száma!
A digitális verzió ezúttal is bővített formában jelent meg, és olvasható a levél…
Tovább olvasom >