Új egyensúlyi állapotot keres a hazai pulykaszektor
A Magyar Pulykaszövetség a karácsonyi időszakot felkészülve várja, és bízik abban, hogy a fogyasztók számára továbbra is értéket jelent a magyar eredet jelentette biztonság és minőség. A pulykaágazat (is) számos kihívással nézett és néz szembe, mint például az input anyagok jelentős drágulása, a csökkenő fogyasztás vagy a vágóüzemi kapacitások csökkenése, a koncentráció, összegezte az évet a Magyar Pulykaszövetség.
A cikk a Trade magazin 2023/12-01. lapszámában olvasható.
A baromfiágazaton belül a pulyka részesedése 2022-ben a vágóállat-előállításból 12,68% volt, ami nagyságrendileg a fele a 2002-es értéknek (27,11%). A csökkenő arány részben az alacsonyabb termelési mennyiségnek, részben pedig a csirke- és pecsenyekacsa-ágazatok intenzív növekedésének tudható be.
Magyarország korábban a világ legnagyobb pulykafogyasztó nemzetei között volt. A 2003–2004-es években Izrael és az Egyesült Államok után hazánkban fogyasztották a legtöbb pulykahúst 7-7,5 kg/fő éves fogyasztással. Becslések szerint ez az érték mára megfeleződött, így a fogyasztásunk az EU-országok átlagos értékének tekinthető (EU27 3,7 kg/fő/év).
A szövetség úgy látja, hogy a pulyka mindig is a prémium minőségű, ugyanakkor még a fogyasztók jelentős hányada számára elérhető árú húsok közé tartozott. Közismerten magas táp- és biológiai értéke magasabb árszintre történő pozicionálást tesz szükségessé, ezért a közelmúltbeli és mostani gazdasági események következtében sok vásárlót veszített.
A termelési költségeket alapvetően befolyásolták az elmúlt időszak takarmányárai. Ez a 2021-es árszinthez képest 2022-ben olyan magas árszintet ért el, mely hosszú időre meghatározta az ágazat fejlődési pályáját. Az okok közül ki kell emelni a hazánkat sújtó történelmi aszályt, valamint az orosz–ukrán konfliktusból adódó bizonytalanságot. A magas árszint 2023 első félévét követően csökkenni kezdett, de még mindig nem tért vissza a 2021. évi normálisnak mondható árszinthez.
Az ágazat a problémák orvoslására a növekedés és fejlődés lehetőségeit keresi a termékpálya különböző területeinek szakértőivel, lévén a közös gondolkodásban mindenkinek megvan a maga szerepe, a tenyésztőcégektől a vágó-feldolgozó üzemekig. //
Related news
Poultry meat prices did not change significantly
According to AKI PÁIR data, the producer price of live…
Read more >Poultry farms can only be repopulated and repopulated under strict conditions following the avian influenza epidemic
The authority will soon lift the restrictions imposed due to…
Read more >Bird flu has reappeared in Hajdú-Bihar County
The laboratory of the National Food Chain Safety Office (Nébih)…
Read more >Related news
The Joint Venture Association corporate awards were presented
The Joint Venture Association (JVSZ), with nearly 40 years of…
Read more >Is commercial profits going to be reduced? Viktor Orbán criticized both retailers and department store chains in his annual review
Traders and supermarket chains have significantly increased the prices of…
Read more >VAT refunds on vegetables, fruit, and dairy products for pensioners: will it work?
In his annual review speech on Saturday, the Prime Minister…
Read more >