Új egyensúlyi állapotot keres a hazai pulykaszektor
A Magyar Pulykaszövetség a karácsonyi időszakot felkészülve várja, és bízik abban, hogy a fogyasztók számára továbbra is értéket jelent a magyar eredet jelentette biztonság és minőség. A pulykaágazat (is) számos kihívással nézett és néz szembe, mint például az input anyagok jelentős drágulása, a csökkenő fogyasztás vagy a vágóüzemi kapacitások csökkenése, a koncentráció, összegezte az évet a Magyar Pulykaszövetség.
A cikk a Trade magazin 2023/12-01. lapszámában olvasható.
A baromfiágazaton belül a pulyka részesedése 2022-ben a vágóállat-előállításból 12,68% volt, ami nagyságrendileg a fele a 2002-es értéknek (27,11%). A csökkenő arány részben az alacsonyabb termelési mennyiségnek, részben pedig a csirke- és pecsenyekacsa-ágazatok intenzív növekedésének tudható be.
Magyarország korábban a világ legnagyobb pulykafogyasztó nemzetei között volt. A 2003–2004-es években Izrael és az Egyesült Államok után hazánkban fogyasztották a legtöbb pulykahúst 7-7,5 kg/fő éves fogyasztással. Becslések szerint ez az érték mára megfeleződött, így a fogyasztásunk az EU-országok átlagos értékének tekinthető (EU27 3,7 kg/fő/év).
A szövetség úgy látja, hogy a pulyka mindig is a prémium minőségű, ugyanakkor még a fogyasztók jelentős hányada számára elérhető árú húsok közé tartozott. Közismerten magas táp- és biológiai értéke magasabb árszintre történő pozicionálást tesz szükségessé, ezért a közelmúltbeli és mostani gazdasági események következtében sok vásárlót veszített.
A termelési költségeket alapvetően befolyásolták az elmúlt időszak takarmányárai. Ez a 2021-es árszinthez képest 2022-ben olyan magas árszintet ért el, mely hosszú időre meghatározta az ágazat fejlődési pályáját. Az okok közül ki kell emelni a hazánkat sújtó történelmi aszályt, valamint az orosz–ukrán konfliktusból adódó bizonytalanságot. A magas árszint 2023 első félévét követően csökkenni kezdett, de még mindig nem tért vissza a 2021. évi normálisnak mondható árszinthez.
Az ágazat a problémák orvoslására a növekedés és fejlődés lehetőségeit keresi a termékpálya különböző területeinek szakértőivel, lévén a közös gondolkodásban mindenkinek megvan a maga szerepe, a tenyésztőcégektől a vágó-feldolgozó üzemekig. //
Related news
Turkey sector faces serious growth opportunities
According to the data of the Hungarian Turkey Association, the…
Read more >Due to the spread of bird flu in two counties, the protection and monitoring districts are being expanded
The highly pathogenic bird flu epidemic spreading explosively in Bács-Kiskun…
Read more >Bucharest requires a license to import eggs and poultry meat from Ukraine
Romania will include eggs and poultry meat in the list…
Read more >Related news
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Hungary are this year’s winners
This year, Trade Magazine announced the Christmas TV Ads 2024…
Read more >This year’s CO-OP Star Silver Pine and Silver Star awards have been presented
As every year before Christmas, this December, the CO-OP Star…
Read more >Declining company numbers, permanent half-million limit
In 2024, the number of partnerships is expected to decrease…
Read more >