Szeptember végéig is eltarthat a hazai dinnyeszezon

By: Trademagazin editor Date: 2023. 09. 11. 12:13

Július elején indult a hazai dinnyeszezon, amely kedvező időjárás esetén akár szeptember közepéig-végéig eltarthat. Részben az exportpiacok beszűkülése okán a termelők jelentős változtatásokat vittek végbe a fajtaválaszték és a termelési technológia terén – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatójából. Ennek köszönhetően ma a megelőző évtizedekhez képest kb. feleakkora területen, de hasonló mennyiségben termelnek dinnyét.

A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.

Magyarországon átlagosan 10 kg/fő a dinnyefogyasztás; melegebb nyarakon több, hűvösebbeken kevesebb fogy. A sárgadinnye-fogyasztás növekszik, 1,5–2 kg, de még mindig kevesebb a nyugati országokénál.

És hogy miért ízletesebb a hazai, mint a déli országok dinnyéje? Mert a nappali és az éjszakai hőmérséklet-ingadozások miatt a termés sav-cukor tartalma kiegyenlített.

A dinnye több mint 90%-a víz, így fogyasztása jelentős segítség a folyadék pótlásában.

A sárgadinnye kiváló karotin- és C-vitamin-forrás, a görögdinnyében a citrullinnak és a likopinnek tulajdonítható az egészségmegóvó szerep. A görögdinnyében jelen levő likopin az emberi szervezet számára közvetlenül hasznosítható, antioxidáns hatású. Különféle érrendszeri betegségek, szívroham, valamint rákbetegségek kialakulásának megelőzésében is szerepe lehet, de az UV-sugárzás elleni védelemben is. //

Related news