Szeptember végéig is eltarthat a hazai dinnyeszezon
Július elején indult a hazai dinnyeszezon, amely kedvező időjárás esetén akár szeptember közepéig-végéig eltarthat. Részben az exportpiacok beszűkülése okán a termelők jelentős változtatásokat vittek végbe a fajtaválaszték és a termelési technológia terén – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatójából. Ennek köszönhetően ma a megelőző évtizedekhez képest kb. feleakkora területen, de hasonló mennyiségben termelnek dinnyét.
A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.
Magyarországon átlagosan 10 kg/fő a dinnyefogyasztás; melegebb nyarakon több, hűvösebbeken kevesebb fogy. A sárgadinnye-fogyasztás növekszik, 1,5–2 kg, de még mindig kevesebb a nyugati országokénál.
És hogy miért ízletesebb a hazai, mint a déli országok dinnyéje? Mert a nappali és az éjszakai hőmérséklet-ingadozások miatt a termés sav-cukor tartalma kiegyenlített.
A dinnye több mint 90%-a víz, így fogyasztása jelentős segítség a folyadék pótlásában.
A sárgadinnye kiváló karotin- és C-vitamin-forrás, a görögdinnyében a citrullinnak és a likopinnek tulajdonítható az egészségmegóvó szerep. A görögdinnyében jelen levő likopin az emberi szervezet számára közvetlenül hasznosítható, antioxidáns hatású. Különféle érrendszeri betegségek, szívroham, valamint rákbetegségek kialakulásának megelőzésében is szerepe lehet, de az UV-sugárzás elleni védelemben is. //
Related news
A new approach is needed in the cultivation of berries
Although climate change has a serious impact on the domestic…
Read more >A new approach is needed in the production of berries
Although climate change has a serious impact on the domestic…
Read more >Harvesting is over in Békés County
The harvesting is over in Békés, the average yields are…
Read more >Related news
The GKI business climate index decreased slightly in July
According to a survey by GKI Economic Research Ltd. –…
Read more >We are using up the Earth’s resources today, and there is something deeply embedded in this that we don’t even think about.
This year, July 24th is global Overshoot Day, or Overconsumption…
Read more >The price of bread is rising unstoppably – and with it everything from the bakery
Bread is a staple on the table of Hungarian families,…
Read more >