Szeptember végéig is eltarthat a hazai dinnyeszezon
Július elején indult a hazai dinnyeszezon, amely kedvező időjárás esetén akár szeptember közepéig-végéig eltarthat. Részben az exportpiacok beszűkülése okán a termelők jelentős változtatásokat vittek végbe a fajtaválaszték és a termelési technológia terén – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatójából. Ennek köszönhetően ma a megelőző évtizedekhez képest kb. feleakkora területen, de hasonló mennyiségben termelnek dinnyét.
A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.
Magyarországon átlagosan 10 kg/fő a dinnyefogyasztás; melegebb nyarakon több, hűvösebbeken kevesebb fogy. A sárgadinnye-fogyasztás növekszik, 1,5–2 kg, de még mindig kevesebb a nyugati országokénál.
És hogy miért ízletesebb a hazai, mint a déli országok dinnyéje? Mert a nappali és az éjszakai hőmérséklet-ingadozások miatt a termés sav-cukor tartalma kiegyenlített.
A dinnye több mint 90%-a víz, így fogyasztása jelentős segítség a folyadék pótlásában.
A sárgadinnye kiváló karotin- és C-vitamin-forrás, a görögdinnyében a citrullinnak és a likopinnek tulajdonítható az egészségmegóvó szerep. A görögdinnyében jelen levő likopin az emberi szervezet számára közvetlenül hasznosítható, antioxidáns hatású. Különféle érrendszeri betegségek, szívroham, valamint rákbetegségek kialakulásának megelőzésében is szerepe lehet, de az UV-sugárzás elleni védelemben is. //
Related news
NAK considers supporting small-scale crop production a priority
Constructive cooperation with authorities and partner organizations plays a key…
Read more >Exploiting the potential of digitalization is key
It is important that as many people as possible in…
Read more >The most beautiful and fresh pine trees are available at farmers’ fairs this year
This year, customers can choose from even more beautiful pine…
Read more >Related news
Why are parcel locker providers getting stuck? This data points to the reasons
Parcel terminals are becoming increasingly popular: this year, nearly three-quarters…
Read more >Using 30% less materials would be a solution to the climate crisis
The circular economy is a global imperative: it transcends geographical…
Read more >Sustainability and health: the rise of plant-based dairy products in Hungary
In recent years, plant-based dairy alternatives have gained significant popularity…
Read more >