Októbertől csökken a francia kenyerek és pékáruk sótartalma
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására Franciaországban csökkentik a pékáruk sótartalmát, ami a Magyarországra szállított import termékeket is érinti.
A cikk a Trade magazin 2023/11. lapszámában olvasható.
A WHO szerint egy felnőtt ember számára napi 5 gramm (egy teáskanálnyi) só az ajánlott mennyiség. A francia pékségek az eddig szabályozás szerint a hagyományos és különleges kenyerekbe, pékárukba legfeljebb 1,5 grammnyi sót tehettek 100 grammonként.
Franciaországban egy tanulmány az egy nap alatt bevitt sómennyiség 20%-a a kenyérfogyasztásból származik.
A WHO ajánlása nyomán felülírt szabályok szerint azonban október 1-től csökken a maximálisan engedélyezett só mennyisége: a jövőben a hagyományos kenyerek esetében az eddigi 1,5 helyett 1,4 gramm, a különleges kenyerek esetében 1,3 gramm só lesz a megengedett mennyiség 100 grammnyi termékben. Emiatt a pékeknek át kell dolgozniuk az eddigi receptúrákat.
A francia hatóságok az új szabályozás betartásának ellenőrzését is kilátásba helyezték. //
Related news
French supermarkets have to inform shoppers about shrinkflation
From 1 July, supermarkets in France will have to alert…
Read more >We don’t eat enough vegetables and fruits
Based on the latest data provided by Freshfel Europe, Hungary…
Read more >Plant-based meat substitutes need new messages in 2024
Sales of the category, which initially exploded due to a…
Read more >Related news
Grilling cheese didn’t go up in smoke
The average price of grilling cheese is much higher (nearly…
Read more >What do shoppers say about the new retail tools?
At the beginning of the year, Consumer Panel Hungary GfK–YouGov asked panel…
Read more >Special foods ranking: 1. Diabetic, 2. Low-carb, 3. Lactose-free
Different special diets and foods are frequently discussed, and it…
Read more >