Októbertől csökken a francia kenyerek és pékáruk sótartalma

By: Trademagazin editor Date: 2023. 12. 01. 11:19

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására Franciaországban csökkentik a pékáruk sótartalmát, ami a Magyarországra szállított import termékeket is érinti.

A cikk a Trade magazin 2023/11. lapszámában olvasható.

A WHO szerint egy felnőtt ember számára napi 5 gramm (egy teáskanálnyi) só az ajánlott mennyiség. A francia pékségek az eddig szabályozás szerint a hagyományos és különleges kenyerekbe, pékárukba legfeljebb 1,5 grammnyi sót tehettek 100 grammonként.

Franciaországban egy tanulmány az egy nap alatt bevitt sómennyiség 20%-a a kenyérfogyasztásból származik.

A WHO ajánlása nyomán felülírt szabályok szerint azonban október 1-től csökken a maximálisan engedélyezett só mennyisége: a jövőben a hagyományos kenyerek esetében az eddigi 1,5 helyett 1,4 gramm, a különleges kenyerek esetében 1,3 gramm só lesz a megengedett mennyiség 100 grammnyi termékben. Emiatt a pékeknek át kell dolgozniuk az eddigi receptúrákat.

A francia hatóságok az új szabályozás betartásának ellenőrzését is kilátásba helyezték. //

Related news