Októbertől csökken a francia kenyerek és pékáruk sótartalma
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására Franciaországban csökkentik a pékáruk sótartalmát, ami a Magyarországra szállított import termékeket is érinti.
A cikk a Trade magazin 2023/11. lapszámában olvasható.
A WHO szerint egy felnőtt ember számára napi 5 gramm (egy teáskanálnyi) só az ajánlott mennyiség. A francia pékségek az eddig szabályozás szerint a hagyományos és különleges kenyerekbe, pékárukba legfeljebb 1,5 grammnyi sót tehettek 100 grammonként.
Franciaországban egy tanulmány az egy nap alatt bevitt sómennyiség 20%-a a kenyérfogyasztásból származik.
A WHO ajánlása nyomán felülírt szabályok szerint azonban október 1-től csökken a maximálisan engedélyezett só mennyisége: a jövőben a hagyományos kenyerek esetében az eddigi 1,5 helyett 1,4 gramm, a különleges kenyerek esetében 1,3 gramm só lesz a megengedett mennyiség 100 grammnyi termékben. Emiatt a pékeknek át kell dolgozniuk az eddigi receptúrákat.
A francia hatóságok az új szabályozás betartásának ellenőrzését is kilátásba helyezték. //
Related news
WHO: They urge a 50 percent price increase for tobacco, alcohol and sugary drinks
The World Health Organization (WHO) is calling for the prices…
Read more >Vegans Shop More Often Than Meat Eaters, Study Finds
Vegans and vegetarians visit grocery stores significantly more often than…
Read more >Lantmännen invests in plant-based milk company Sproud
Swedish agri-food company Lantmännen has acquired a 10% stake in…
Read more >Related news
Temu has already targeted the European food market
The Chinese-rooted Temu is posing an increasingly serious threat to…
Read more >Irrigation water resources equivalent to one-third of Lake Balaton are available
Despite the extraordinary drought and lack of precipitation, we can…
Read more >Free irrigation water provided to farmers is a key element in the fight against drought
Free irrigation water provided to farmers is a key element…
Read more >