Októbertől csökken a francia kenyerek és pékáruk sótartalma
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására Franciaországban csökkentik a pékáruk sótartalmát, ami a Magyarországra szállított import termékeket is érinti.
A cikk a Trade magazin 2023/11. lapszámában olvasható.
A WHO szerint egy felnőtt ember számára napi 5 gramm (egy teáskanálnyi) só az ajánlott mennyiség. A francia pékségek az eddig szabályozás szerint a hagyományos és különleges kenyerekbe, pékárukba legfeljebb 1,5 grammnyi sót tehettek 100 grammonként.
Franciaországban egy tanulmány az egy nap alatt bevitt sómennyiség 20%-a a kenyérfogyasztásból származik.
A WHO ajánlása nyomán felülírt szabályok szerint azonban október 1-től csökken a maximálisan engedélyezett só mennyisége: a jövőben a hagyományos kenyerek esetében az eddigi 1,5 helyett 1,4 gramm, a különleges kenyerek esetében 1,3 gramm só lesz a megengedett mennyiség 100 grammnyi termékben. Emiatt a pékeknek át kell dolgozniuk az eddigi receptúrákat.
A francia hatóságok az új szabályozás betartásának ellenőrzését is kilátásba helyezték. //
Related news
Annual inflation slowed in France in June
In France, the annual consumer price increase decreased to 2.2…
Read more >Is something missing?
Last November the National Association of Plant Based Food Manufacturers…
Read more >World’s biggest dairy company rolls out plant-based brand
Lactalis has launched a new plant-based brand called “Enjoy!”. The…
Read more >Related news
A Hungarian specialist became Danone’s Eastern and Central European sales manager
From this July, Enikő Bolyós organizes and manages the company’s…
Read more >Recent research: almost half of Hungarians do not use sun protection cream, and moreover, they do not avoid the sun in the midday hours either
According to a recent, representative research, only 8 percent of…
Read more >The GVH fined Booking almost HUF 400 million with a record fine
Booking did not fully fulfill its obligations requiring the termination…
Read more >