Októbertől csökken a francia kenyerek és pékáruk sótartalma
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására Franciaországban csökkentik a pékáruk sótartalmát, ami a Magyarországra szállított import termékeket is érinti.
A cikk a Trade magazin 2023/11. lapszámában olvasható.
A WHO szerint egy felnőtt ember számára napi 5 gramm (egy teáskanálnyi) só az ajánlott mennyiség. A francia pékségek az eddig szabályozás szerint a hagyományos és különleges kenyerekbe, pékárukba legfeljebb 1,5 grammnyi sót tehettek 100 grammonként.
Franciaországban egy tanulmány az egy nap alatt bevitt sómennyiség 20%-a a kenyérfogyasztásból származik.
A WHO ajánlása nyomán felülírt szabályok szerint azonban október 1-től csökken a maximálisan engedélyezett só mennyisége: a jövőben a hagyományos kenyerek esetében az eddigi 1,5 helyett 1,4 gramm, a különleges kenyerek esetében 1,3 gramm só lesz a megengedett mennyiség 100 grammnyi termékben. Emiatt a pékeknek át kell dolgozniuk az eddigi receptúrákat.
A francia hatóságok az új szabályozás betartásának ellenőrzését is kilátásba helyezték. //
Related news
István Nagy: We owe gratitude to farmers for the life-giving wheat and the bread made from it
Thanks to the diligence, perseverance and dedicated work of farmers,…
Read more >Cheese products recalled in France due to listeria outbreak
French health authorities have identified 21 listeria cases, including two…
Read more >French president signs new agricultural law after more than two million people sign petition French
President Emmanuel Macron has signed a new agricultural law after…
Read more >Related news
62,700 purchases – all previous records broken at ALDI’s Sziget store
ALDI has set up a pop-up store at the Sziget…
Read more >The world of Minecraft comes to life in SPAR stores
The characters from one of the world’s most well-known and…
Read more >Ministry of Agriculture: Hungarian farmers can always count on the national government
Hungarian farmers are one of the government’s most important allies,…
Read more >