Októbertől csökken a francia kenyerek és pékáruk sótartalma
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására Franciaországban csökkentik a pékáruk sótartalmát, ami a Magyarországra szállított import termékeket is érinti.
A cikk a Trade magazin 2023/11. lapszámában olvasható.
A WHO szerint egy felnőtt ember számára napi 5 gramm (egy teáskanálnyi) só az ajánlott mennyiség. A francia pékségek az eddig szabályozás szerint a hagyományos és különleges kenyerekbe, pékárukba legfeljebb 1,5 grammnyi sót tehettek 100 grammonként.
Franciaországban egy tanulmány az egy nap alatt bevitt sómennyiség 20%-a a kenyérfogyasztásból származik.
A WHO ajánlása nyomán felülírt szabályok szerint azonban október 1-től csökken a maximálisan engedélyezett só mennyisége: a jövőben a hagyományos kenyerek esetében az eddigi 1,5 helyett 1,4 gramm, a különleges kenyerek esetében 1,3 gramm só lesz a megengedett mennyiség 100 grammnyi termékben. Emiatt a pékeknek át kell dolgozniuk az eddigi receptúrákat.
A francia hatóságok az új szabályozás betartásának ellenőrzését is kilátásba helyezték. //
Related news
France not allowed to ban names like ‘plant-based bacon’
Manufacturers of plant-based meat alternatives are allowed to continue using…
Read more >Picnic continues French expansion
Dutch online supermarket Picnic continues its growth in the Paris…
Read more >Nestlé to stop selling vegan KitKat
The Swiss giant launched KitKat V four years ago. Nestlé…
Read more >Related news
Sustainability trends: what to watch out for in 2025?
The corporate green loan market is expected to grow strongly…
Read more >Strong brands, strong Hungary: the Ministry of National Economy actively supports the branding efforts of domestic businesses
Strengthening a tax system that supports the competitiveness of domestic…
Read more >GKI analysis: We can do something about economic vulnerability ourselves
The government’s “flying start” in 2025 would require a surge…
Read more >