Októbertől csökken a francia kenyerek és pékáruk sótartalma
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására Franciaországban csökkentik a pékáruk sótartalmát, ami a Magyarországra szállított import termékeket is érinti.
A cikk a Trade magazin 2023/11. lapszámában olvasható.
A WHO szerint egy felnőtt ember számára napi 5 gramm (egy teáskanálnyi) só az ajánlott mennyiség. A francia pékségek az eddig szabályozás szerint a hagyományos és különleges kenyerekbe, pékárukba legfeljebb 1,5 grammnyi sót tehettek 100 grammonként.
Franciaországban egy tanulmány az egy nap alatt bevitt sómennyiség 20%-a a kenyérfogyasztásból származik.
A WHO ajánlása nyomán felülírt szabályok szerint azonban október 1-től csökken a maximálisan engedélyezett só mennyisége: a jövőben a hagyományos kenyerek esetében az eddigi 1,5 helyett 1,4 gramm, a különleges kenyerek esetében 1,3 gramm só lesz a megengedett mennyiség 100 grammnyi termékben. Emiatt a pékeknek át kell dolgozniuk az eddigi receptúrákat.
A francia hatóságok az új szabályozás betartásának ellenőrzését is kilátásba helyezték. //
Related news
The price of bread is rising unstoppably – and with it everything from the bakery
Bread is a staple on the table of Hungarian families,…
Read more >Abundant harvest, expensive bread – Prices are rising in Croatia despite a good wheat year
Although the 2025 wheat harvest in Croatia ends with an…
Read more >More than a million people have signed a petition against a law reintroducing a pesticide
A petition calling for the repeal of a law that…
Read more >Related news
Chicken is getting more expensive, eggs are getting more expensive – this is what awaits Hungarian consumers now
A significant price increase has taken place on the domestic…
Read more >2025 brought an unpredictable season to the stone fruit market
The 2025 stone fruit season is characterised by contrasting trends…
Read more >Top 10 Places for the Best Cottage Cheese Dumplings in Hungary
There’s a dish that transcends generations, evoking both the nostalgia…
Read more >