Októbertől csökken a francia kenyerek és pékáruk sótartalma
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására Franciaországban csökkentik a pékáruk sótartalmát, ami a Magyarországra szállított import termékeket is érinti.
A cikk a Trade magazin 2023/11. lapszámában olvasható.
A WHO szerint egy felnőtt ember számára napi 5 gramm (egy teáskanálnyi) só az ajánlott mennyiség. A francia pékségek az eddig szabályozás szerint a hagyományos és különleges kenyerekbe, pékárukba legfeljebb 1,5 grammnyi sót tehettek 100 grammonként.
Franciaországban egy tanulmány az egy nap alatt bevitt sómennyiség 20%-a a kenyérfogyasztásból származik.
A WHO ajánlása nyomán felülírt szabályok szerint azonban október 1-től csökken a maximálisan engedélyezett só mennyisége: a jövőben a hagyományos kenyerek esetében az eddigi 1,5 helyett 1,4 gramm, a különleges kenyerek esetében 1,3 gramm só lesz a megengedett mennyiség 100 grammnyi termékben. Emiatt a pékeknek át kell dolgozniuk az eddigi receptúrákat.
A francia hatóságok az új szabályozás betartásának ellenőrzését is kilátásba helyezték. //
Related news
Smart Organic acquires the LoveRaw brand
Bulgarian company Smart Organic has acquired the British vegan brand…
Read more >Radnóti secondary school students learn about plant-based nutrition
NÉGYOSZ launched the Smart Protein programme last November and by…
Read more >Oatly’s new strategy for boosting demand for plant-based milk in the US
Oatly plans to give new impetus to the plant-based milk…
Read more >Related news
The European Commission demands the abolition of margin squeeze
The European Commission has launched infringement proceedings against Hungary over…
Read more >István Nagy: the consequences of the spread of artificial meat are unpredictable
The consequences of the spread of artificial meat are unpredictable,…
Read more >OTP Travel received the Travelife Partner certification for the second time
OTP Travel has once again been awarded the internationally recognized…
Read more >