Királyi portói
Portugália észak-keleti részén, a Douro borvidéken készítik a portói bort, amelynek készítése során az erjedést borpárlat hozzáadásával szakítják meg, hogy megőrizzék benne a gyümölcsös aromákat, hosszan érlelhetővé tegyék, és nem utolsósorban megőrizzék cukortartalmát. Az extrém forró és száraz nyarak után elkészült borokat a következő tavasztól fahordókban érlelik, legalább 3 évig. Egy portói mindig házasítás. Nemcsak az egyes szőlőfajták borát házasítják, hanem az évjáratos borok kivételével a különböző évjáratok termését is összeházasítják.
A jól ismert Royal Oporto márkájú portóikat az I. Dom José király által 1756-ban alapított Real Compania Velha exportálja, itthon a Heinemann Testvérek Kft. forgalmazza őket nagy választékban: 15-féle Royal Oporto kapható, 3 és 40 év közötti ideig érlelték őket, alkoholtartalmuk 19-20 százalék, akad közöttük vörös, fehér és rosé is. Mindegyikük más és más, de mindenképpen különleges élményt nyújt – az évjáratos és a hosszan érlelt verziók a legszebb ünnepi asztalnak is díszéül szolgálhatnak. A Royal Oporto LBV 2004 csak a legjobb évjáratokban készül, 6 évig érlelik, testes és lágy, komplex aromájú. A 10, 20 és 40 éves Royal Oportók elegáns, bársonyos borok, illataik és ízviláguk a korral egyre gazdagabbá, sokrétűbbé válik.(x)
Related news
EU Olive Oil Supply To Swell As Spanish Crop Recovers From Drought
Olive oil supply in Europe is set to rise sharply…
Read more >Continente Introduces Yoghurt Drink With One-Year Shelf Life
Portuguese retailer Continente has introduced Yogoody Shake, a powdered yoghurt…
Read more >Aldi Expands Organic Offering In Spain
German discounter Aldi has seen a significant increase in organic…
Read more >Related news
Greek EU Commissioner-designate: transport and tourism are fundamental pillars of sustainable prosperity and competitiveness
Europe needs a new plan for sustainable prosperity and competitiveness,…
Read more >