Királyi portói

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 01. 24. 10:06

Portugália észak-keleti részén, a Douro borvidéken készítik a portói bort, amelynek készítése során az erjedést borpárlat hozzáadásával szakítják meg, hogy megőrizzék benne a gyümölcsös aromákat, hosszan érlelhetővé tegyék, és nem utolsósorban megőrizzék cukortartalmát. Az extrém forró és száraz nyarak után elkészült borokat a következő tavasztól fahordókban érlelik, legalább 3 évig. Egy portói mindig házasítás. Nemcsak az egyes szőlőfajták borát házasítják, hanem az évjáratos borok kivételével a különböző évjáratok termését is összeházasítják.

A jól ismert Royal Oporto márkájú portóikat az I. Dom José király által 1756-ban alapított Real Compania Velha exportálja, itthon a Heinemann Testvérek Kft. forgalmazza őket nagy választékban: 15-féle Royal Oporto kapható, 3 és 40 év közötti ideig érlelték őket, alkoholtartalmuk 19-20 százalék, akad közöttük vörös, fehér és rosé is. Mindegyikük más és más, de mindenképpen különleges élményt nyújt – az évjáratos és a hosszan érlelt verziók a legszebb ünnepi asztalnak is díszéül szolgálhatnak. A Royal Oporto LBV 2004 csak a legjobb évjáratokban készül, 6 évig érlelik, testes és lágy, komplex aromájú. A 10, 20 és 40 éves Royal Oportók elegáns, bársonyos borok, illataik és ízviláguk a korral egyre gazdagabbá, sokrétűbbé válik.(x)

Kapcsolódó cikkeink