Portugália új kormánya visszavonja a Nutri-Score címkézésre vonatkozó programot

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 06. 13. 09:47

Míg Portugália előző kormánya az élelmiszer-termékeket tápértékük alapján rangsoroló jelzőlámpás címkézési rendszer bevezetését javasolta, a nemrégiben hivatalba lépett új kormány leállítja a csomagoláson elhelyezett Nutri-Score címkék bevezetését az országban.

Lisszabon korábbi szocialista kormánya április 5-én indítványozta a jelzőlámpás címkézési rendszer bevezetését, amely a termékeket tápértékük alapján rangsorolja, ahol az A (zöld) a legjobb, az E (piros) pedig a legrosszabb. A nemrég beiktatott Demokratikus Szövetség jobbközép kormánya azonban, amely három hónappal ezelőtt megnyerte az országos választásokat, megkérdőjelezte elődje lépését.

A portugál mezőgazdasági minisztérium által június 11-én közzétett rendelet azzal érvel, hogy a döntés meghozatala előtt elmaradt a konzultáció a témában illetékes Élelmiszerügyi és Állategészségügyi Főigazgatósággal (DGAV).

A DGAV a Nutri-Score-ral kapcsolatban „fenntartásait” fejezte ki, amely véleménye szerint „zavaros besorolásokhoz” vezethet.

A 2017-ben Franciaországban kidolgozott Nutri-Score-t több európai országban, köztük Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Németországban is bevezették, de uniós szinten még nem kapott zöld utat. Egyes uniós tagállamok, nevezetesen Olaszország, ellenvetésüknek adtak hangot a rendszerrel kapcsolatban.

Egyes hírek szerint a döntést arról, hogy melyik rendszert ajánlják, 2024 második negyedévére, a nemrég lezajlott európai parlamenti választások utánra halasztották.

Just Food

Kapcsolódó cikkeink