Globus hagyományőrző megújulás a 100 éves jubileumra

By: Trademagazin editor Date: 2023. 11. 14. 11:40

Századik évfordulójához érkezett a Globus márka, aminek méltó megünnepléseként az idei évben jelentős arculatváltást hajtott végre a cég, és a következő időszakban nemcsak termékei vonatkozásában, de kommunikációja során is megújult, fiatalos lendülettel vág bele, hogy letegye az alapköveket a következő 100 évre a hasonlóan sikeres folytatáshoz. A vállalat múltjáról, jelenéről és jövőbeni terveiről Vajdahunyadi Csabával, a GLOBUS Zrt. kelet-közép-európai kereskedelmi és marketingigazgatójával és Dankó Áron, regionális márkamenedzserrel beszélgettünk.

A cikk a Trade magazin 2023/11. lapszámában olvasható.

– Hogyan szól a vállalati legenda, kik, mikor és milyen céllal alapították meg Magyarország egyik legnagyobb tradí­ciókkal rendelkező konzervgyárát?

Vajdahunyadi Csaba, a GLOBUS Zrt.
kelet-közép-európai kereskedelmi
és marketingigazgatója

Vajdahunyadi Csaba: – A történet egészen a 1882-re nyúlik vissza, és a Weiss-család nevéhez kapcsolható. Ők alapították meg az Első Magyar Konzerv- és Ércárugyárat, ami gyakorlatilag a Globus elődjének nevezhető. A Globust mint márkát 1924-ben jegyezték be a zöldség- és gyümölcskonzervekre.

– Mik voltak a márka legelső termékei, amelyekre alapulva megkezdhette hódító útját itthon és a világban?

V. Cs.: – Eredetileg katonák számára konzerváltak húskészítményeket és kávét, míg lakossági fogyasztásra zöldség- és gyümölcskonzerveket készítettek. A két világháború között kezdett el a portfólió kibővülni, akkorra jött létre egy nagyon széles termékválaszték.

– Milyen értékek bizonyultak időtállónak, amelyek az indulás óta meghatározói a cég működésének?

V. Cs.: – A megkérdőjelezhetetlen minőség és kiszámíthatóság minőségben, termékekben, választékban, logisztikában, valamint a széles tömegek számára elérhető választék biztosítása. Ezen értékek mentén rendeződött a márka.

Dankó Áron, a GLOBUS Zrt.
regionális márkamenedzsere

Dankó Áron: – Amire a kezdetek óta építünk, az a praktikum. A Globus konzervek könnyen tárolhatóak, bármikor hozzáférhetőek. Ez a jellemzőjük az, ami miatt abszolút kényelmi terméknek számítanak.

– Hogyan alkalmazkodott a vállalat az idők során az iparági változásokhoz, az új technológiákhoz, illetve a fogyasztói igényekhez?

V. Cs.: – Számos átalakulás történt ez alatt a hosszú idő alatt mind szervezeti, mind technológiai, mind pedig termékkör szinten. 1947-ben az államosítás a vállalatot is elérte, a Nehézipari Központ irányítása alá került, majd egy évvel később már Budapesti Konzervipari Nemzeti Vállalat néven működött tovább. Ekkor elsődleges feladata Budapest és környéke kiszolgálása volt, ami később kiterjedt teljes Magyarországra, majd a közép-kelet-európai régióra is. Ebben az időszakban a Globus portfóliójában dobozos üdítőitalok, paradicsompüré, húskészítmények, húskészételek, zöldségek és gyümölcsök jelentek meg. A tartósélelmiszer-piacon teljes portfóliót alakított ki a vállalatcsoport. Az 50-60-70-es években alapvetően az üveges termékek domináltak. A gyártástechnológia területén számos vívmányt emeltünk be a portfólióba. Ilyen volt egyebek mellett a vákuumos technológia, amelynek megjelenése látványos változást hozott a konzerviparban, ugyanis ennek köszönhetően a korábban sok felöntőlével készült konzervekben a felöntőlevet 70%-kal kevesebbre lehetett csökkenteni. Ez arra is lehetőséget adott, hogy egy-egy konzervdoboz több nettó árutömeget tartalmazhasson. Szintén kedvező hatása volt, hogy a kevesebb felöntőlé okán a termék már nem ázott folyamatosan vízben, ezáltal több tápértéket tudott megőrizni, és sokkal roppanósabb tudott maradni. De említésre érdemes innováció volt a nyitófül megjelenése is, ami mára általánossá vált a konzerviparban.

D. Á.: – Lényeges technológiai újítás, hogy áttértünk a BPA-mentes dobozok alkalmazására, amelyek olyan korszerű dobozok, amelyek lehetővé teszik, hogy a káros Biszfenol-A ne oldódjon bele a termékbe.

– Melyek ma a legnépszerűbb termékeik?

V. Cs.: – A Globus márkát Kelet-Közép-­Európában 11 országban forgalmazzuk. Ebben a térségben a kukorica a legnépszerűbb termék. A dobogó többi fokán az elmúlt években átrendeződés történt. Évtizedekig letaszíthatatlan volt második helyéről a borsó, utána következtek a szárazáruk, hüvelyesek, babok. Azonban az elmúlt két-három évben a második és a harmadik helyezett felcserélődött, ami a globálisan megfigyelhető vegán trendnek is betudható, amely a növényi fehérjék iránti fokozott igényt hozta magával.

Debreceni gyártási helyünkről 42 országba jutnak el a termékeink, a konzerv kategória minden méretében gyártunk, a negyedestől egészen a HoReCa-kiszerelésekig.

D. Á.: – Jelenleg a kukorica a gyártásunk 72%-át teszi ki, míg a borsó 13%-ban, a hüvelyesek 10%-ban, a különféle mixek pedig 5%-ban képviselik a kategóriát.

– Milyen innovációkat vezettek be az elmúlt években a termékek vonatkozásában?

V. Cs.: – A hagyományos termékeink mellett több újdonsággal is piacra léptünk. Az elmúlt 6-7 évben kiegészítettük a választékunkat többek között egy szószos babvariációval is, egy retro válogatás keretében visszahoztunk üveges kiszerelésben gyümölcsöket és zöldségeket, illetve bevezettük Vital néven a mentes termékcsaládunkat.

– Milyen szempontok mentén alakították ki az idei évben megújult arculatot?

D. Á.: – A márka azon tradicionális értékeit kerestük meg, amelyek átvihetőek a következő 100 évre, emellett olyan új értékeket próbáltunk megfogalmazni, amelyek ki tudják egészíteni a meglévőket. Az arculatváltás első lépéseként a márka új identitását álmodtuk meg, majd többféle verzióban kihelyeztük a megújult külsőt kapott termékeket a boltokba, hogy maguk a fogyasztók dönthessék el, melyik áll közelebb a szívükhöz. A tesztidőszak végén kapta meg legelőnyösebbnek mutatkozó ruháját a termék, és született meg az új logó.

– Milyen kommunikációs kampányt társítanak a megújulás mellé?

D. Á.: – Október második felében elkezdtünk egy úgynevezett soft launchot, ami az új címkéket mutatja be a fogyasztóknak. A kommunikációs kampányunkat januárban kezdjük majd meg egy reklámfilmmel és a Globus történetének eddigi legnagyobb tévés megjelenésével. Az év során több kampányt tervezünk a sales támogatására. Ezek egyik fő eleme a húsvét előtti, kiterjesztett valósággal operáló nyereményjáték, a másik pedig a karácsony előtti, 100 értékes nyereményt meghirdető nyereményjáték lesz. A 100 éves jubileum alkalmából megvalósuló megújulás a vállalat számára egyben kultúraváltást is jelent. Fókuszba emeljük az employer brandinget, ami egyre fontosabb a munkaerőszerzés és -megtartás során, megfogalmazzuk a CSR-stratégiánkat, és arra törekszünk, hogy a gyárnak is legyen saját PR-kommunikációja, ne csak a márkának. Összességében az a célunk, hogy a marketinges szemléletmódot mindinkább szélesítsük.

– Milyen további termékfejlesztések vannak folyamatban vagy tervezés alatt?

V. Cs.: – Szeretnénk az ételkészítési alapanyagok kategóriájából kilépni és komplett élelmezési megoldásokkal szolgálni. Nagyon egyszerű egy fogyasztásra kész kukoricát vagy borsót rizzsel összekeverni és kukoricás rizst vagy rizibizit készíteni belőle. Erről a szintről tervezünk továbblépni. Ennek egyik megnyilvánulása a jelenleg tesztfázisban lévő trio pack termékünk, amely három olyan terméket tartalmaz, amelyekből egy mexikói quinoa salátát lehet összeállítani. Található benne vörösbab-, quinoa- és kukoricakonzerv, illetve az összeállításhoz szükséges receptet is elolvashatja a fogyasztó a csomagoláson. Ilyen és ehhez hasonló termékekkel szeretnénk megoldást nyújtani az embereknek a rohanó mindennapokban, hogy a konyhában eltöltött órák helyett több értékes időt tudjanak a családjukkal vagy akár a hobbijukkal tölteni.

– Milyen piacokat hódított meg ez idáig a márka, és melyek szerepelnek a későbbi tervek között?

V. Cs.: – Hét évvel ezelőtt tulajdonosi és nemzetközi menedzsment szinten született egy döntés arról, hogy a Globus márkát regionális márkává fejlesztjük, és megerősítjük a kelet-közép-európai jelenlétét. Akkor szilárd pillérekkel bírt és bír ma is a balti államokban és Magyarországon. Azóta beléptünk a volt jugoszláv államok területére, de a márkadisztribúció elérhető Görögországban, az athéni övezetben is. Második márkaként ott vagyunk a román piacon, és terveink között szerepel, hogy Kelet-Európában további három-négy országba is belépjünk a következő két-három évben.

– Miként járulnak hozzá a fenntarthatósághoz és az élelmiszeripar fenntartható fejlesztéséhez?

V. Cs.: – A gyártásunk 80-85%-a Debrecen 70-80 km-es vonzáskörzetéből származó alapanyagokból történik. Az általunk csomagolásra használt fémdobozok szinte teljes egészében újrahasznosíthatóak, így azokkal nem károsítjuk a környezetet, az üveges termékek esetében pedig a visszagyűjtött üvegek számottevő része is újrahasznosítható az üveggyártás során. A papírcsomagolás és a címkék tekintetében a szándékunk az, hogy egyre inkább térjünk át az újrahasznosított, újrahasznosítható anyagok használatára és minél kevesebb nem lebomló anyagot alkalmazzunk. Ez utóbbiba tartoznak még a címkéken használt festékek. Ezek esetében is arra törekszünk, hogy áttérhessünk a lebomló festékek használatára. Próbáljuk a transzport kartonjainknál a műanyag fóliákat minimálisra csökkenteni és áttérni a nagy százalékban újrahasznosítható fóliákra. Sok tízezer tonnányi alapanyagot dolgozunk fel, amelyeknek a konzervdobozba nem kerülő részét, például a kukorica csuhéját és a borsó, valamint a bab héját az állati takarmányozásban tudjuk hasznosítani. Mindezeken túl a gyárban számos kiemelt beruházás zajlott le az elmúlt években, amelyek az energiafelhasználás csökkentésére irányultak.

– Milyen szerepet játszik a társadalmi felelősségvállalás a vállalat működésében?

V. Cs.: – Debreceni gyárként kötelességünk és felelősségünk, hogy szerepet vállaljunk a társadalmi életben. Helyi munkáltatóként szoros kapcsolatot ápolunk a jótékonysági szervezetekkel. Kivettük a részünket a szomszéd országban zajló háború magyarországi vonatkozásai kapcsán is a segítségnyújtásban. A régiós egészségre való nevelés, az egészséges táplálkozás és a sport területén komoly támogatónak számítunk. Ötödik éve vagyunk a DVSC NB1-es női kézilabda szakosztálynak ezüstszintű támogatói, az olimpiai sportággá vált utcai 3×3-as kosárlabdának pedig kiemelt szponzorai vagyunk. Támogatjuk az egyetemi röplabdacsapatot is.

– Milyen munkahelyi kultúrát igyekeznek kialakítani, hogy a dolgozóik hosszú távon is elkötelezettek maradjanak?

V. Cs.: – Ma Debrecen az ország egyik legnépszerűbb városa, ahol tízezer számra nyílnak az új munkahelyek. Munkáltatóként egy olyan csomagot kell letennünk a jelenlegi és a leendő globusos dolgozók elé, ami megkülönbözteti a Globust más vállalatoktól, amitől kiváltság lesz a Globusnál dolgozni, ami miatt büszkén hordják akár hétvégén is a Globus-logós (brandingelt) pólót. Azt szeretnénk megfogalmazni és kézzelfoghatóvá tenni, hogy miért jó „globusosnak” lenni.

Ennek csak egyik része a pénzügyi vonatkozás, a másik elengedhetetlen eleme az, hogy milyen értékekkel töltjük meg a márkát. Mindez elképesztően fontos és sürgető, mert napjainkban rendkívüli módon nehéz szakértő munkaerőhöz jutni, illetve őket megtartani.

– Tapasztalataik szerint mi a titka a fogyasztók és a partnerek hosszú távú hűségének és megőrzésének?

V. Cs.: – A termékekre vetítve egyértelműen a minőség és a kiszámíthatóság az alapvető értékek, amelyek meghatározzák a fogyasztók hűségét. Partneri szinten alapvetően szerződött mezőgazdasági termelőkkel dolgozunk, és bátran mondhatom, hogy túlnyomó többségükkel sokéves együttműködés köt bennünket össze. Kiszámítható partner a Globus, lehet tervezni velünk, és a szerződésben vállalt feltételeinket minden körülmények között megtartjuk. A megújulásunk is hangsúlyozottan hagyományőrző megújulás. Nem feladni szeretnénk azt, amit 100 év alatt építettünk, hanem azokra az alapokra tovább építkezni. Egy olyan portfóliót adunk, amelyből magyar termelők által termelt, magyar üzemben, magyarok által feldolgozott, Magyar Termék minősítéssel rendelkező termékek kerülnek ki. (x)

Related news