A Stora Enso és a Tetra Pak támogatásával kezdi meg működését Európa egyik legjelentősebb italoskarton-újrahasznosító központja Lengyelországban

By: Trademagazin Date: 2023. 11. 27. 14:20

 Mintegy 29 millió eurós közös beruházással indított el a Tetra Pak és a Stora Enso egy új, a használt italos kartonok újrahasznosítására szolgáló gyártósort Lengyelországban. A gyártósor a jelenlegi 25 000 tonnáról 75 000 tonnára növeli az ország éves italoskarton újrahasznosítási kapacitását, és lehetővé teszi a Lengyelországban értékesített italos kartonok teljes mennyiségének, valamint további, a szomszédos országokból – többek között Csehországból, Magyarországról, Szlovákiából, Lettországból, Észtországból és Litvániából – származó csomagolások feldolgozását.

A többek között a csomagolóipar számára fa- és biomassza alapú megoldásokat fejlesztő és gyártó Stora Enso egyik legmodernebb, ostrołękai (Lengyelország) termelőegységében nemrég üzembe helyeztek egy 50ͦ000 tonnás éves kapacitású, italos kartonok feldolgozásáért felelős gyártósort, mely kizárólag e karton alapú csomagolások anyagainak szétválasztásával foglalkozik: a papírrostokat a polimerekről és az alumíniumról (poliAl) leválasztva hasznosítja újra olyan anyaggá, melyből később további csomagolások készülhetnek. Ennek köszönhetően az új gyártósor hatékonyan hozzájárul az anyagkörforgáshoz.

Az újrahasznosító létesítmény együttműködik továbbá a cseh Plastigram Industries céggel, amely a világ egyik vezető élelmiszer-feldolgozó és csomagolási megoldásokkal foglalkozó vállalatával, a Tetra Pakkal közösen fejleszt olyan megoldást, amely lehetővé teszi a poliAl anyagból készült, újrahasznosított termékek előállítását ipari méretekben.

A gyártósor létesítése azon túl, hogy növeli a közép- és kelet-európai italos kartonok újrahasznosítási arányát, jól mutatja az iparág elkötelezettségét az Európai Unió csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló rendeletjavaslatában (PPWR) kitűzött körforgásos célok támogatása mellett, és rámutat az újrahasznosítás kulcsszerepére az élelmiszer-csomagolási ágazat fenntarthatóvá történő átalakulásának előmozdításában.

Az iparág már eddig is mintegy 200 millió eurót invesztált az EU-ban az italos kartondobozok újrahasznosítási kapacitásának növelésébe, és 2027-ig további 120 millió eurót tervez beruházni.

(x)

Related news