A kognitív hanyatlástól is védheti a nőket a növényi diéta
Összefüggést találtak a kutatók a növényi alapú étrend és az időskori jobb kognitív képességek között. Egy új tanulmány szerint a negyvenes éveikben járó, túlnyomórészt növényi alapú élelmiszereket fogyasztó nőknél kisebb valószínűséggel fordul elő később memóriavesztés.
A cikk a Trade magazin 2023/12-01. lapszámában olvasható.
A memóriavesztés és a kognitív képességek terén jelentkező más nehézségek előre jelezhetik a súlyosabb rendellenességeket, például a demencia leggyakoribb formáját, az Alzheimer-kórt. Az Egyesült Államokban 2022-ben mintegy 6,5 millió Alzheimer-kóros esetet diagnosztizáltak a 65 év felettiek körében, melyek csaknem kétharmada nő.
Abban, hogy kognitív képességeiket idősebb korban is megőrizhessék, segíthet a nőknek magas vérnyomás megszüntetésére irányuló diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension, DASH) követése, amely megelőzi az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát potenciálisan növelő magas vérnyomást.
A DASH-diéta a káliumban, kalciumban és magnéziumban gazdag növényi eredetű élelmiszerek fogyasztására helyezi a hangsúlyt, és korlátozza a vörös húsokhoz, édességekhez és sós ételekhez kapcsolódó telített zsír, koleszterin, nátrium és cukor fogyasztását. //
Related news
Plates and glasses going green
Demand for plant-based products has been growing steadily in recent…
Read more >Register now as a visitor for the Free From & Specialty Food & Wine Expo 2025 in Vienna!
Registration is now open for the Free From & Specialty…
Read more >Related news
Viktor Orbán: we will introduce margin reduction for new products as well, if necessary
The margin regulation must be maintained because people must be…
Read more >Healthy meat products rich in fiber and protein have been developed in Debrecen
A new product line consisting of health-promoting, fiber- and protein-rich…
Read more >German retail sales fell month-on-month in April
In Germany, retail sales fell by 1.1 percent in real…
Read more >