A kognitív hanyatlástól is védheti a nőket a növényi diéta

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 01. 25. 12:02

Összefüggést találtak a kutatók a növényi alapú étrend és az időskori jobb kognitív képességek között. Egy új tanulmány szerint a negyvenes éveikben járó, túlnyomórészt növényi alapú élelmiszereket fogyasztó nőknél kisebb valószínűséggel fordul elő később memóriavesztés.

A cikk a Trade magazin 2023/12-01. lapszámában olvasható.

A memóriavesztés és a kognitív képességek terén jelentkező más nehézségek előre jelezhetik a súlyosabb rendellenességeket, például a demencia leggyakoribb formáját, az Alzheimer-kórt. Az Egyesült Államokban 2022-ben mintegy 6,5 millió Alzheimer-kóros esetet diagnosztizáltak a 65 év felettiek körében, melyek csaknem kétharmada nő.

Abban, hogy kognitív képességeiket idősebb korban is megőrizhessék, segíthet a nőknek magas vérnyomás megszüntetésére irányuló diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension, DASH) követése, amely megelőzi az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát potenciálisan növelő magas vérnyomást.

A DASH-diéta a káliumban, kalciumban és magnéziumban gazdag növényi eredetű élelmiszerek fogyasztására helyezi a hangsúlyt, és korlátozza a vörös húsokhoz, édességekhez és sós ételekhez kapcsolódó telített zsír, koleszterin, nátrium és cukor fogyasztását. //

Kapcsolódó cikkeink