Leáldozott a transz-zsíroknak?

Dátum: 2019. 05. 16. 08:30

A világ vezető élelmiszeripari cégei fogtak össze annak érdekében, hogy 2023-ra kivonják termékeikből az iparilag előállított transz-zsírokat.

A Nemzetközi Élelmiszer- és Iparszövetség (IFBA), amelynek többek között tagja a Nestlé, a Coca-Cola és a PepsiCo, a WHO ajánlásához igazítaná a globális standard-értékeket transz-zsír tekintetében, ami azt jelenti, hogy ennek, vagy a termékben lévő olajnak a mennyisége nem haladná meg 100 grammonként a 2 grammot.

Az IFBA azután tette meg erről szóló bejelentését, hogy a WHO minden globális élelmiszer-ellátó láncot felszólított: vonja ki a mesterséges tranzs-zsírokat 2023-ra termékeiből annak érdekében, hogy csökkenjen a kardiovaszkuláris megbetegedések aránya. A WHO szerint a tranzs-zsír-bevitel évente több mint 500 ezer ember haláláért felelős.

Az iparilag előállított transz-zsírok olyan termékekben találhatóak, mint a margarin vagy a ghí-vaj, de gyakran jelen vannak snackekben, vagy sütőipari termékekben is. A gyártók gyakran használják a transz-zsírokat arra, hogy meghosszabbítsák a termékek eltarthatóságát. A WHO azonban hangsúlyozta, hogy egészségesebb alternatívákat kell alkalmazni, amelyek sem az élelmiszer ízét, sem az árát nem befolyásolja.

Foodbev