Memóriazavart okozhat a hamburger

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 19. 11:08

Egy új kutatás szerint a gyorséttermi ételek hosszú távú memóriazavart okozhatnak a tinédzserek számára. A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatása szerint a magas zsír- és cukortartalmú gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása komoly agykárosodáshoz, különösen memóriazavarokhoz vezethet fiatal korban.

A kutatás során a kutatócsoport magas zsírtartalmú ételekkel etetett patkányokat, majd egy sor memóriatesztet végzett rajtuk, hogy felmérje, hogyan reagál az agyuk a különböző tanulási és memóriát érintő feladatokra. Az eredmények alapján a gyorséttermi ételeket fogyasztó patkányok jelentős memóriazavarokat mutattak a kontrollcsoportba tartozó patkányokhoz képest, amelyek normál étrendet kaptak.

A tanulmány az Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatásokra támaszkodott, mivel az Alzheimer-kórban szenvedőknél gyakran alacsony az acetilkolin nevű neurotranszmitter szintje, amely a memóriában és a tanulásban is szerepet játszik. A magas zsír- és cukortartalmú étrend hatását az acetilkolin szintjének változásával kapcsolták össze.

Scott Kanoski, az USC Dornsife College of Letters professzora, a kutatás vezetője elmondta, hogy a céljuk az volt, hogy megértsék, miként befolyásolhatja a serdülőkorban fogyasztott egészségtelen élelmiszer az agy fejlődését, és hogy ezek a hatások visszafordíthatók-e. Kanoski hozzátette, hogy bár felnőttkorban egyes dolgok visszafordíthatók, serdülőkorban kevésbé lehet ezt elérni. Azonban a tanulmány megmutatta, hogy amikor a patkányoknak olyan gyógyszereket adtak, amelyek utánozták az acetilkolint, a memóriazavarok visszafordíthatók voltak. Amikor a gyógyszert az agy memóriát irányító részébe, a hippokampuszba adták, a patkányok memóriája helyreállt.

Az eredmények alapján Kanoski kijelentette, hogy további kutatásokra van szükség, hogy megállapítsák, hogyan lehet a károsodást gyógyszeres kezelés nélkül visszafordítani. A kutatás jelentőséget ad annak, hogy a tinédzserek milyen étrendet követnek, és felhívja a figyelmet a magas zsír- és cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásának lehetséges hosszú távú hatásaira az agy fejlődésére.

Kapcsolódó cikkeink