Erős termelői közösségekre van szükség a szőlészet, borászat fejlődéséhez
A szőlészet és a borászat fejlődéséhez erős termelői közösségekre van szükség – hangsúlyozta Gál Péter a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára pénteken a Szőlő- és Borjogászok Nemzetközi Egyesülete (AIDV) Európai Tagozatának budapesti konferenciáján.
Az FM tájékoztatása szerint a helyettes államtitkár a szőlő- és bortermelők közösségeinek megszervezésére jó példaként hozta a magyar borjogot, és megemlítette, hogy több száz éves fejlődés során alakult ki a termelői közösségek szervezésének intézménye, a hegyközség.
A 2012-es, új hegyközségi törvénnyel Magyarország kompatibilissé tette ezt a hagyományos szerveződési formát az uniós szakmaközi szervezetekre vonatkozó szabályokkal. Így adott új lendületet a termelők önszerveződésének és új eszközöket a hatékony szabályozási környezet kialakításának – hangsúlyozta a közlemény szerint.
Emlékeztetett, a globalizálódó világban fontos feladat a termelői közösségek, helyi vállalkozások versenyképességének és életképességének, valamint kulturális hagyományainak megőrzése.
A harminc országot tömörítő nemzetközi szervezet június 15-17. között A hatályos európai bor- és szőlőművelésre vonatkozó jog esetjogi megközelítése címmel tartja Budapesten rendes éves ülését – olvasható a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját
A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a…
Tovább olvasom >Májusban fontos határidő érkezik a szőlő-szaporítóanyagot termesztők és forgalmazók számára
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlő-szaporítóanyagok előállításával és…
Tovább olvasom >Bécsben is elindult az ingyenes „társkereső” méheknek és virágoknak
Alsó- és Felső-Ausztria után Bécsben is elindult az ingyenes „társkereső”…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mit mondanak a vásárlók az új kereskedelmi eszközökről?
A Consumer Panel Hungary GfK–YouGov év elején megkérdezte paneltagjait online vásárlási szokásaikról,…
Tovább olvasom >Speciális élelmiszerek toplistája: 1. Diabetikus, 2. Szénhidrátcsökkentett, 3. Laktózmentes
Együnk-e tojást, vagy nem ajánlott? Igyunk-e állati eredetű tejet, vagy…
Tovább olvasom >Közösség a közösségben
A Magyar Termék Nonprofit Kft. legutóbbi, MesterMűvek üzleti workshopja igazi mérföldkőnek bizonyult, miután…
Tovább olvasom >