Zsigó: a jövőben az innovatív élelmiszeripari fejlesztések lesznek középpontban
„Letettük a voksot az innovatív élelmiszeripari fejlesztések mellett, a következő uniós költségvetési ciklusban ezek lesznek fókuszban” – hangsúlyozta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán, Etyeken.
Zsigó Róbert az Agóra – Innováció és fenntarthatóság az FMCG piacon című rendezvényen mondott nyitóbeszédében kiemelte: a 2021-2027 közötti időszakban szektorális fejlesztésekre készülnek, amiről az ágazati szereplőkkel és az érdekképviseletekkel már tárgyalnak. Az élelmiszeriparban az energiahatékonyság növelését és a környezetterhelés csökkentését rendkívül fontosnak nevezte, egyúttal jelezte, hogy „ismerkednek a robotizációval és a digitalizációval”, mert ezek segítségével magasabb hozzáadott értékű termékek állíthatók elő.
Az államtitkár megemlítette, hogy újabb nemzeti program elindítását tervezik a tudatos fogyasztói magatartás erősítése érdekében, mivel az élelmiszerekkel kapcsolatban egyre nagyobbak az elvárások: jó minőségű és lehetőleg hazai legyen.
Zsigó Róbert az elmúlt évek eredményeivel kapcsolatban megemlítette, hogy a kormányzat eredeti szándéka szerint 2020-ra az élelmiszeriparban több mint 300 milliárd forintnyi fejlesztést kívántak véghezvinni, ezt az összeget 2018 végére elérték. Úgy vélte, ez is azt mutatja, hogy az élelmiszeripar stratégiai ágazat.
Az államtitkár beszélt arról is, hogy a Btk. szigorítását követően felelősségre vonhatók azok a természetes személyek, akik vállalkozásuk mögé bújva élelmiszert hamisítottak. Mostantól akár ötévnyi szabadságvesztést is kaphatnak – mondta.
Jelezte, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv átalakítása is megtörtént, ami jelentős lépés a rossz minőségű élelmiszerek visszaszorításában, miközben létrehozták és bevezették a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy-rendszert, amely kimagasló minőségű és biztonságos termékeket jelöl. Az első minősített termelők már átvették védjegyeiket, az első aranyfokozatú védjegyes termékek jövő év elején kerülnek a boltok polcaira – fűzte hozzá.
Zsigó Róbert nagy problémának nevezte azt, hogy globálisan az élelmiszerek egyharmada hulladék lesz, és Magyarországon is fejenként 68 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik. A legnagyobb pazarlók a háztartások, ezért óvodai-iskolai szemléletformáló programokat indítanak, de foglalkozni kell a termelés és a vendéglátás során keletkező hulladékok csökkentésével is, amihez a gyártók és a vendéglátósok bevonása szükséges – fejtette ki. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Tervezhető jövőképet biztosít a fiataloknak az agrárszakképzés
Ma az agrár technikumok és szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak,…
Tovább olvasom >Hatalmas lehetőség előtt az állattenyésztők ágazata
Óriási károkat szenved az európai agrárium, a gazdák és intenzív…
Tovább olvasom >Ismét változás előtt a Magyar Élelmiszerkönyv
Az elmúlt néhány év viszontagsága felhívta a figyelmet az élelmezésbiztonságra,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mit mondanak a vásárlók az új kereskedelmi eszközökről?
A Consumer Panel Hungary GfK–YouGov év elején megkérdezte paneltagjait online vásárlási szokásaikról,…
Tovább olvasom >Speciális élelmiszerek toplistája: 1. Diabetikus, 2. Szénhidrátcsökkentett, 3. Laktózmentes
Együnk-e tojást, vagy nem ajánlott? Igyunk-e állati eredetű tejet, vagy…
Tovább olvasom >Közösség a közösségben
A Magyar Termék Nonprofit Kft. legutóbbi, MesterMűvek üzleti workshopja igazi mérföldkőnek bizonyult, miután…
Tovább olvasom >