Zöldségpalánták kiskereskedelmi forgalmazását ellenőrizte a Nébih

Szerző: STA Dátum: 2024. 06. 12. 09:00

A piacokon palántákat árusító kereskedőket ellenőriztek az elmúlt hetekben a Nébih szakemberei – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára.

A palánták minőségét és származását vizsgálták (Fotó: Pixabay)

Az államtitkár kiemelte, hogy a székesfehérvári, a budapesti Lehel téri, valamint a Bosnyák téri piacokon árusító termelőket vizsgálták, és ellátogattak egy lerakatba Kápolnásnyéken is. Hozzátette, hogy összesen több mint 5 ezer palántát ellenőriztek, köztük paradicsom, paprika, zeller, padlizsán, uborka és cukkini palántákat. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a palánták minőségét és származását vizsgálták, mivel ezek jelentősen befolyásolják a zöldségtermesztés sikerét.

Dr. Nobilis Márton hozzátette, hogy az ellenőrzések során kisebb adminisztratív szabálytalanságokon kívül nem volt szükség szabálysértési eljárások indítására

A helyi piacokon történő értékesítéshez nem szükséges engedély, ha a forgalmazott palánta mennyisége nem haladja meg fajtánként a 10 000 darabot, illetve összesen a 150 000 darabot- fűzte hozzá. Dr. Nobilis Márton hangsúlyozta, ha a zöldségpalántákat árutermesztés céljára hoznak forgalomba, akkor azok előállításának és forgalmazásának a vonatkozó jogszabályok előírásainak meg kell felelniük. Hozzátette, hogy a hatósági ellenőrzések célja a kiskerti felhasználásra történő zöldségpalánta forgalmazás vizsgálata volt.

AM

Kapcsolódó cikkeink