Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
A legjobb, diabétesszel élők étrendjébe illeszthető receptekre hirdetett nyilvános pályázatot a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ). A gyors és egészséges családi vacsorák döntőjébe jutott legígéretesebb receptek között egy zöldséges sült hal vitte el a pálmát a töltött cukkini és a spenótos nokedli elől.
Tartalmazzon zöldséget, gabonafélét és teljes értékű fehérjében dús alapanyagot (halat, tojást, tejterméket, húst), sót, hozzáadott zsírt viszont csak minél kevesebbet; cukor, illetve a diabéteszesek étrendjéhez nem illeszkedő élelmiszer (méz, gyümölcsszirup stb.) egyáltalán ne legyen benne, a választott alapanyagok ellenben tükrözzék a hazai élelmiszerválasztékot és a szezonalitást, továbbá részesítsék előnyben a teljes értékű gabonákat, sovány fehérjéket – a többi között ezeknek a kívánalmaknak kellett megfelelniük azoknak a könnyen elkészíthető egytálételeknek, amelyekre nyilvánosan hirdetett pályázatot a CEOSZ.
Az idén első alkalommal – hagyományteremtő céllal – meghirdetett kezdeményezés célja megtalálni a diabétesszel együtt élők számára is a legjobb választást, ezúttal a gyors és egészséges családi vacsorák kategóriájában. „Súlyos tévhit, hogy cukorbetegek sorsa a megszorító diéta és lemondás: ezzel szemben egészségesen és kiegyensúlyozottan kell táplálkozniuk, odafigyelve a szénhidrát- és kalóriabevitelre” – hívta fel a figyelmet Füzesi Brigitta, a versenyt szervező CEOSZ elnöke.
Ma Magyarországon több mint 800 ezer ember él diagnosztizált diabétesszel, és hasonló nagyságrendű lehet azok tábora, akik még nem tudják magukról, hogy cukorbetegek. Az autoimmun betegségnek számító 1-es típusú diabétesz mindössze a betegek 5–8 százalékát érinti, az esetek lényegesen nagyobb hányadát a 2-es típusú diabétesz jelenti, amelynek kialakulásában jelentős szerepet játszik a helytelen életmód. Az egészséges táplálkozás és a testmozgás mindkét csoportnál elengedhetetlen a megfelelő kezeléshez, ezért a CEOSZ arra törekedett, hogy megtalálja a diabétesszel élők étrendjébe kiválóan beilleszthető receptek közül a legjobbakat, és ezek az egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételek minél több emberhez eljussanak, a kiegyensúlyozott étrend részévé váljanak.
A szigorú elvárásokat tartalmazó pályázatra beérkezett száz receptből a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szakemberei választották ki a legjobb tizenkettőt. Ezekből limitált kiadású naptár készül a novemberi Diabétesz Világnapra, és el is készítették őket, hogy az ötfős zsűri – Füzesi Brigitta, a CEOSZ elnöke; Szűcs Zsuzsanna dietetikus, az MDOSZ elnöke; Redenczki Marcsi humorista; Gergely Róbert előadóművész és Tímár Béla, a MÉRYkék vércukormérőket forgalmazó Di-Care Zrt. vezérigazgatója – megtalálja közöttük az értékes nyereményekkel díjazott legjobbakat.
„Egy évtizede, első vércukorszintmérőnk forgalmazásának megkezdése óta támogatjuk a cukorbetegséggel élők életét megkönnyítő kezdeményezéseket, amilyen a CEOSZ hagyományteremtő receptversenye” – mondta a Di-Care Zrt. vezérigazgatója. Tímár Béla szerint a kezdeményezést még értékesebbé teszi, hogy a család egésze van a fókuszában, miközben a figyelmet a kiegyensúlyozott étrendre irányítja.
„Az egészséges étkezés megkerülhetetlen a civilizációs betegségek megelőzésében, hiszen ezek 70-80 százaléka a helytelen táplálkozás következményeként alakul ki” – hangsúlyozta Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke. A CEOSZ receptversenyének zsűrijét elnöklő dietetikus szakember elmondta: a gyors és egészséges családi vacsorák döntőjébe jutott legígéretesebb receptek között volt sült töltött paprika, spenótos nokedli, cukkinis-paradicsomos sertésszűz zöldséges bulgurral, zöldségesen tálalt sült hal. A legjobbnak ez utóbbi bizonyult: a Törökszentmiklósról érkezett recept alapján elkészített étel a gombás bulgurral töltött cukkinit, valamint a fokhagymás szósszal készült spenótos nokedlit utasította maga mögé a Tranzit Art Café & Bistróban rendezett, kóstolással összekötött eseményen. A budai vendéglátóipari egység – azon túl, hogy évek óta szerepeltet kínálatában a cukorbetegek étrendjébe kiválóan illeszthető ételeket – kimondottan diabéteszeseknek szóló menüsorokkal készül a cukorbetegek novemberi világnapjára.
Kapcsolódó cikkeink
Idén is a tavalyi áron kaphatjuk a karácsonyi halat
A tavalyinál kedvezőtlenebb időjárási körülmények hatására a haltermelők idén összességében…
Tovább olvasom >A diabétesz előszobája: az elhízás megháromszorozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
Miközben a cukorbetegséghez és annak szövődményeihez köthető halálozás folyamatosan nő…
Tovább olvasom >Elhanyagolt népbetegség: évente egy kisvárosnyi magyart veszítünk el a diabétesz miatt
A cukorbetegség az elmúlt évtizedekben valódi népegészségügyi problémává vált, hiszen…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >