Zöld jövő kutatóközpont kezdte meg működését a Debreceni Egyetemen
Nemzetközi együttműködésben vizsgálja a biodiverzitást – a fajok, az élőhelyek, a közösségek és a genetika sokféleségét – Debrecenben és térségében, a Tiszántúlon, Magyarországon és az egész Kárpát-medencében a Debreceni Egyetemen (DE) egy éve alakult, a tevékenységét most kezdő Biodiverzitás, Klímaváltozás és Vízgazdálkodás Koordinációs Kutatóközpont – jelentették be az egyetem és a központ vezetői sajtótájékoztatón csütörtökön.

(Fotó: Pixabay)
Kossa György, az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta, a DE rendelkezik minden olyan tudományággal és nemzetközi együttműködéssel, amely a koordinációs kutatóközpont közreműködésével megfelelő válaszokat tud adni a Kárpát-medencei biodiverzitás fenntartásával összefüggő kérdésekre.
Korábban indították volna a programot
Szilvássy Zoltán rektor emlékeztetett arra, hogy három évvel ezelőtt három jelentős globális céggel együttműködve klímaontológiai magánegyetem létrehozására készültek, amit a DE bázisán hoztak volna létre. A Covid-járvány ezt akkor megakadályozta, majd az orosz-ukrán háború és a szankciók végleg semmissé tették a törekvéseiket – tette hozzá a rektor, megjegyezve: ezért most klasszikus módon, alulról építkezve, közvetlenül a rektor alá rendelt intézményként hozták létre a biodiverzitás kutatására szolgáló multidiszciplináris központot. Székely Tamás professzor, a központ vezetője elmondta, hogy a biodiverzitás feltérképezésére monitoringrendszert alakítanak ki Debrecen téréségben, amit később országos hálózattá bővítenek. A begyűjtött adatok értékelésében, a tudományos megállapítások és az azokra adott válaszok kidolgozásában pedig a mesterséges intelligenciát is felhasználják.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Talajmegújító gazdálkodásra tervez átállni a Carlsberg Csoport
Jól halad a Carlsberg Csoport globális ellátási láncában a regeneratív…
Tovább olvasom >Az érték idén mindent visz: étel- és italtrendek 2023-ban
A megélhetési válsághoz és az inflációhoz való alkalmazkodás a fogyasztókat…
Tovább olvasom >Hét trend, amely 2023-ban átformálja az élelmiszer-kereskedelmet
Az idei évben is mindent megtesznek a vállalatok annak érdekében,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Már kapható a Häagen-Dazs és Pierre Hermè új macaron-jégkrémcsaládja az Egyesült Királyságban
A Häagen-Dazs a macaronjairól híres cukrászmesterrel, Pierre Hermé-vel együttműködve dobta…
Tovább olvasom >K&H felmérés: egyre kevesebb profittal számolnak a nagyvállalatok
A nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel és profitnövekedést. A cégek…
Tovább olvasom >15,5 Eiffel-torony tömegével megegyező terméket vitt házhoz a Tesco 10 év alatt
Éppen 10 éve, 2013. március 21-én indította el házhozszállítási szolgáltatását…
Tovább olvasom >