Whisky és parfüm: az érzékek játéka volt

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 04. 10:55

Ahány ember, annyi féle hiedelem él azzal kapcsolatban, miként „illik” a whiskyt fogyasztani.

Whisky es parfum...

Ezzel szemben a szakértők azt mondják, sem kőbe vésett, sem írott szabály nem létezik. Mindenki maga dönti el, hogyan szereti. Hagyományosan elterjedt változat, a whisky on the rocks, tehát a whisky jéggel való tiszta élvezete. Ebben az esetben a nagy jéggömb lenne a legjobb választás, mert így a jég ugyanúgy hűt, mégis csak annyi víz olvad le róla, ami segít kinyitni a whisky aromáit. Ez a lehetőség azonban egyelőre csak a legnívósabb bárokban áll rendelkezésre. Abban is egyetértenek az ital specialistái, hogy nem az számít, hogyan isszuk a whiskyt, hanem, hogy mennyi érzékszervünket tudjuk aktivizálni egy whisky kortyolgatása közben.


Azt eddig is tudtuk, hogy egy csepp bitter vagy a whiskyhez kóstolt darab csoki, esetleg friss gyümölcs mennyire eltérő harmadik ízt eredményez, de az idei Whisky Shown azt is megtapasztalhattuk, hogy még a legfüstösebb whisky íze is lekerekíthető, ha közben egy permetnyi bourbon vanília vagy narancsos illatot érzünk.

„Ez egy játék az illatokkal, ízekkel és színekkel” – állítja Szombati Zsolt mixologist, a The Famous Grouse whisky hazai márkanagykövete, aki évről-évre meg tudja lepni a Whisky Show látogatóit különleges párosításaival. Az elismert szakember készített már narancsos csokoládét és whisky krémmel töltött macaront is azzal a céllal, hogy megismertesse, illetve megszerettesse a whiskyt azokkal, akiknek rendeléskor nem feltétlenül ez az ital lenne az első választása.

„Bárki kipróbálhatja, hogy meg tud-e különbözetni két gyümölcsöt egymástól bekötött szemmel, pusztán ízlelés útján, anélkül, hogy kézbe venné őket. Nehezebb feladat, mint amilyennek hangzik, hát még különbséget tenni két whisky között! Idén a show-ra parfümöket készítettem, hogy a whisky kóstolása közben ezekkel még több impulzust kapjanak a vendégek, minden egyes korttyal újabb mélységeit ismerjék meg az italnak” – mondta Zsolt.

Kapcsolódó cikkeink