VM: több mint félmillió gyerek jut rendszeresen gyümölcshöz az iskolákban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 02. 28. 12:00

Az iskolagyümölcs-program keretében ma már 538 ezer gyerek kap hetente legkevesebb két alkalommal legalább kétféle gyümölcsöt – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken.

gyumolcs2

A tárca tájékoztatása szerint a kormány 2010 óta 500 millió forintról 1,2 milliárd forintra emelte a költségvetés hozzájárulását az iskolagyümölcs-programhoz, amelynek keretében több mint 45 millió adag gyümölcsöt és gyümölcslét osztanak ki az iskolákban.

A 2013/2014-es tanévben már nemcsak az alsó tagozatosok, hanem az 5-6. osztályos tanulók is bekapcsolódhattak a programba.

A VM közleményében emlékeztetett: a nemzeti program része az európai iskolagyümölcs-programnak, amelynek célja, hogy hosszú távon szerepet vállaljon a gyerekek helyes táplálkozási szokásainak kialakításában. A programhoz huszonöt uniós tagállam csatlakozott, köztük Magyarország is öt éve.

Az Európai Közösség a gyermekéhezés, illetve az egészségtelen táplálkozás okozta elhízás felszámolására indította útjára 2009-ben az iskolagyümölcs-programot.

Az EU legalább 50 százalékban finanszírozza a programot az egyes országokban, de a támogatás összege az adott országban résztvevő gyerekek számától, illetve a gazdasági fejlettségtől függ. A 2013/2014-es tanévben 25 ország között mintegy 90 millió eurót osztanak szét – közölte a VM. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink