VM: indulhat a magyar marhahús exportja Algériába

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 13. 12:50

Elindulhat a magyar marhahús exportja Algériába a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatás szerint: a hízó- és vágómarhák állategészségügyi bizonyítványának kölcsönös elfogadásáról állapodott meg Kardeván Endre algériai kollégájával, Rachid Bougueddour országos főállatorvossal Algírban.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a magyar élelmiszerbiztonságért felelős államtitkár a magyar-algériai agrár-külkereskedelem fejlesztése érdekében utazott az észak-afrikai országba. A tárgyaláson egyezség született arról, hogy Magyarország a jövőben gabonát, húsféléket, zöldség-gyümölcsöt, tejport, vetőmagot, mézet, fűszerpaprikát és más magyar élelmiszer-alapanyagot és feldolgozott terméket szállíthat Algériába.

A magyar szakállamtitkárt kedden délután fogadja az algériai mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter is: Rachid Benaissa a 75. jubileumi Országos Mezőgazdasági Kiállításon októberben járt Magyarországon, s mezőgazdasági együttműködési megállapodást írt alá Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel.

A tárca emlékeztet, hogy az októberi szerződés szerint Magyarország nagy genetikai értékű tenyészbikákat és szaporító anyagokat exportálhat Algériába, illetve magyar szakemberek bemutató-oktató bázis kialakításában, valamint közös kutatási programokban vehetnek részt. A dokumentumban rögzítették azt is, hogy az algériai fél igényt tart mintagazdaságok víztakarékos és nem hagyományos öntözési berendezésekkel történő felszerelésére.

Kardeván Endre a Budapesten aláírt megállapodás részleteiről tárgyal az algériai mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel – közölte a VM. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink