Viszlát kajakóma! Mennyei ebédek 600 kalóriából

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 11. 19. 12:57

Lehet egyszerre diétás és ízletes egy étel? Mi az, hogy! Mutatjuk, mit főzz, ha már torkig vagy a natúr csirkével és száraz salátával!

Ízletest és diétásat enni minden fogyókúrázó álma, mégis sokan beleesnek abba hibába, hogy diéta alatt drasztikusan visszaveszik az elfogyasztott étel mennyiségét. Aztán amikor jön a jojó, kiderül, hogy ez mennyire rossz ötlet volt valójában. Aki járt már pórul ilyen koplalós-visszahízós diétával, az tudja, hogy a megfelelő étrend kialakítása mennyire fontos egy diéta során. Ehhez pedig a kulcs a megfelelő receptek kialakítása, megtalálása, amik figyelnek a kalória- és szénhidráttartalomra, mégis ízletesek, laktatóak, és öröm enni őket.

A Turbó Diéta első saját szakácskönyve, a Diétás receptek, izgalmas ízek ezeket a szempontokat szem előtt tartva készült. A könyv egy táplálkozási alapozóval indul, ami rendberakja a fejekben lévő kavarodást a táplálkozással kapcsolatban, majd a gyakorlatban – receptek formájában – is megmutatja az elméletet. A 60 ebéd és reggeli csupa olyan, egyszerűen elkészíthető fogás, amit még a család is szívesen eszik, nem is sejtve, hogy diétás menüt kap.

„Egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra itthon is, de van még hova fejlődni. Nagyon tanulságos, ha 2 hétig tűpontos táplálkozási naplót vezetünk, majd megnézzük egy erre vonatkozó táblázatban, hogy a napi aktivitásunk függvényében mekkora kalóriabevitelre lenne szükségünk. Az esetek túlnyomó többségében kiderül, hogy bizony a többszöröse kerül a tányérunkra nap mint nap. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a túlsúly nemcsak esztétikai kérdés, hanem számos betegség előidézője is lehet. Lehet, hogy nem most, hanem 10-20-30 év múlva, de mindenképpen kockázati tényező. A diétás ételeim valójában tudatos, egészséges és emellett finom, változatos fogások, azaz bátran kimondhatjuk, hogy a diéta nem lemondás. A szervezetünk pedig könnyen hozzászokik a jóhoz, egy idő múlva már nem is fogjuk kívánni a nehéz, szervezetünket megterhelő ételeket. Viszlát, „kajakóma”!” – meséli Csigó Zita, a receptek szerzője a könyv alapötletét, aki az is elárulta, hogy kell elképzelni a diétás receptek születését.

„A receptek kitalálásakor a kiindulópont természetesen a Turbó Diéta diétás alapelveinek maximális adaptálása volt (reggelire és ebédre ajánlott kalória- és szénhidrátértékek, preferált alapanyagok, túl nehezen beszerezhető és/vagy költséges alapanyagok kerülése vagy helyettesítő alapanyag feltüntetése), ezekre úgy tekintettem, mint egy vázra, amit aztán szépen „felöltöztettem” sok-sok diétába illeszthető alapanyaggal és fogással. Arra törekedtem, hogy azoknak is sikerélmény legyen a főzés, akik kevésbé járatosak a konyhában, és írtam sok olyan receptet is, amely rövid idő alatt összedobható (vagy legalább kevés aktív munkát igényel) – gondolva a sietős hétköznapokra. A főzési stílusom nagyon hasonlít a Turbó Diéta elveivel összeegyeztethető ételek stílusára (épp ezért nem győzöm hangsúlyozni, hogy a könyv receptjei nem az éhezésről és az eleve kudarcra ítélt diétáról szólnak), szeretem azokat a konyhatechnológiai eljárásokat, amelyek minimalizálják a felesleges zsiradék használatát, cserébe rengeteg friss zöldfűszert nevelgetek otthon, és csempészek is belőlük a legtöbb ételbe. Ugyanígy szeretem a karakteres fűszereket, fűszerkeverékeket (mennyivel másabb a „sima” rizs, ha adunk hozzá egy kevés curryt…), az izgalmas ízpárosításokat, a roppanós, nem túlfőzött és/vagy pirított, sült, karamellizált zöldségeket, a mediterrán konyha ízvilágát.” – magyarázza Zita.

Ha ettől a beszámolótól neked is megjött a kedved a főzéshez, vagy akár a diétázáshoz, keresd az ízletes és diétás recepteket a Diétás receptek, izgalmas ízek című könyvben, ami már elérhető a legnagyobb könyvesboltokban, és turbodieta.hu-n.

Kapcsolódó cikkeink